Zapiekany makaron z klopsikami to hit w moim domu. Jest tak dobry, że każdy prosi o dokładkę

W tym daniu każdy składnik jest pyszny, a razem tworzą obłędny obiad dla całej rodziny. Zapiekany makaron z klopsikami jest potrawą popularną we Włoszech. Jest pyszny, aromatyczny i syci na wiele godzin. Przepis jest łatwy, a efekt końcowy zachwyca. Oto sprawdzony przepis na znakomity zapiekany makaron z soczystymi klopsikami.
Z czego zrobić zapiekany makaron z klopsikami?
Chociaż przepis na pełen smaku i aromatu zapiekany makaron pochodzi z kuchni włoskiej, wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc to wyborne danie można serwować na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.
Co jest potrzebne, aby przygotować przepyszny makaron z klopsikami zapiekany w piekarniku? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, które niezbędne są do przygotowania klopsików. Druga to składniki do makaronu.
- składniki do klopsików – mięso mielone wieprzowe, bułka tarta, parmezan, jajka, przyprawy
- składniki do makaronu – makaron, mleko, żółty ser, masło, mąka, przyprawy
Jak zrobić zapiekany makaron z klopsikami?
Przepis na wyśmienitą zapiekankę makaronową z dodatkiem soczystych klopsików jest łatwy. Przygotowanie dania jest podzielone na poszczególne etapy. Najpierw należy zrobić klopsiki i upiec je w piekarniku. Następnie gotuje się makaron i robi sos serowy, który stanowi idealne uzupełnienie potrawy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w formie makaronu, sosu i klopsików. Na koniec wierzch posypuje się żółtym serem i wstawia do piekarnika. Po 20 minutach pyszne obiad we włoskim klimacie jest gotowy.
Z czym podawać zapiekany makaron z klopsikami?
Pyszny i aromatyczny makaron z dodatkiem klopsików z piekarnika to danie idealne na rodzinny obiad. Jest sycące, więc nie trzeba podawać innych dodatków. Posiłek można jedynie wzbogacić domową surówką. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na domowe surówki, które smacznie komponują się z zapiekanym makaronem z klopsikami.
- Chrupiąca surówka z ogórków kiszonych zachwyca. Z tym sosem to prawdziwa petarda!
- Szatkuję młodą kapustę i skrapiam ją lekkim sosem. Ta wiosenna surówka jest łatwa i szybka
- Ta prosta sałatka z pora skradła moje serce. Robotę robi tu aksamitny sos jogurtowy
- Młoda kapusta w roli głównej – soczysta surówka z ogórkiem i koperkiem
- Chrupiąca surówka z selera naciowego i ogórka – lekka i pyszna sałatka do obiadu
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g bułki tartej
- 100 g startego parmezanu
- 2 jajka
- sól, pieprz
Makaron:- 400 g makaronu (spaghetti, kokardki, penne)
- 500 ml mleka
- 300 g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć mięso mielone. Wsypać bułkę tartą i starty parmezan. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić klopsiki na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Do rondelka przełożyć masło. Podgrzewać, aż się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Delikatnie wlać mleko i mieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszać. Rondelek zestawić z ognia.
- Wsypać 1/2 startego żółtego sera i mieszać, aż się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Makaron przełożyć do formy do zapiekania. Wlać sos i wymieszać. Na wierzchu ułożyć klopsiki i posypać pozostałym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.