Zapiekanka ryżowa z kurczakiem. Sycący posiłek z prostych składników

zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Autor: Shutterstock Zapiekanka ryżowa z kurczakiem to nieskomplikowana propozycja na obiad.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Proste składniki i bardzo łatwe przyrządzenie to nie jedyne jej zalety. Oto nieskomplikowany przepis na sycący posiłek, czyli zapiekankę ryżową z kurczakiem.

Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem?

Przepis na to pyszne danie z ryżem i kurczakiem w roli głównej jest bardzo prosty. Do podsmażonej cebuli, papryki czosnku dodaje się kukurydzę i ugotowany ryż. Wlewa się passatę pomidorową i doprawia aromatycznymi przyprawami. Składniki przekłada się do formy i miesza z podsmażonym wcześniej kurczakiem. Wierzch posypuje się włoską mozzarellą i angielskim cheddarem. Danie trzeba jeszcze zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut.

Dlaczego warto zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem?

  • To doskonała propozycja na sycący i pełen smaku obiad.
  • Przepis na zapiekankę ryżową z kurczakiem jest bardzo łatwy.
  • To szybki przepis na obiad. Danie robi się przez niewiele ponad pół godziny.
  • Składniki są proste, niedrogie i łatwo dostępne.

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem – danie zero waste

Tę pyszną potrawę można zaliczyć do potraw zero waste, czyli bez marnowania. Do zapiekanki można wykorzystać składniki, które zostały z innych dań. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i nie wyląduje w kosztu z odpadami bio. Ryż z poprzedniego obiadu, kawałki pieczonego lub gotowane kurczaka, otwarta puszka kukurydzy z sałatki to tylko niektóre przykłady produktów, które idealnie nadadzą się do tej pysznej zapiekanki.

SKŁADNIKI

  • 600 g passaty pomidorowej
  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 75 g startego sera mozzarella
  • 75 g startego sera cheddar
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka, aż mięso zmieni kolor i zacznie się lekko rumienić. Przełożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Cały czas mieszać i smażyć około 3 minut.
  • Dodać kukurydzę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem, chili, kminem rzymskim i oregano. Wlać passatę pomidorową i dokładnie wymieszać. Podgrzewać 2 minuty.
  • Warzywa z ryżem przełożyć do formy do zapiekania. Dodać kurczaka i wymieszać. Wierzch wyrównać i posypać startą mozzarellą i cheddarem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać od razu z ulubioną surówką.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej