Zapiekanka ryżowa z kurczakiem. Sycący posiłek z prostych składników
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Proste składniki i bardzo łatwe przyrządzenie to nie jedyne jej zalety. Oto nieskomplikowany przepis na sycący posiłek, czyli zapiekankę ryżową z kurczakiem.
Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem?
Przepis na to pyszne danie z ryżem i kurczakiem w roli głównej jest bardzo prosty. Do podsmażonej cebuli, papryki czosnku dodaje się kukurydzę i ugotowany ryż. Wlewa się passatę pomidorową i doprawia aromatycznymi przyprawami. Składniki przekłada się do formy i miesza z podsmażonym wcześniej kurczakiem. Wierzch posypuje się włoską mozzarellą i angielskim cheddarem. Danie trzeba jeszcze zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut.
Dlaczego warto zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem?
- To doskonała propozycja na sycący i pełen smaku obiad.
- Przepis na zapiekankę ryżową z kurczakiem jest bardzo łatwy.
- To szybki przepis na obiad. Danie robi się przez niewiele ponad pół godziny.
- Składniki są proste, niedrogie i łatwo dostępne.
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem – danie zero waste
Tę pyszną potrawę można zaliczyć do potraw zero waste, czyli bez marnowania. Do zapiekanki można wykorzystać składniki, które zostały z innych dań. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i nie wyląduje w kosztu z odpadami bio. Ryż z poprzedniego obiadu, kawałki pieczonego lub gotowane kurczaka, otwarta puszka kukurydzy z sałatki to tylko niektóre przykłady produktów, które idealnie nadadzą się do tej pysznej zapiekanki.
SKŁADNIKI
- 600 g passaty pomidorowej
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g ryżu
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 75 g startego sera mozzarella
- 75 g startego sera cheddar
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę pierś kurczaka, aż mięso zmieni kolor i zacznie się lekko rumienić. Przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Cały czas mieszać i smażyć około 3 minut.
- Dodać kukurydzę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem, chili, kminem rzymskim i oregano. Wlać passatę pomidorową i dokładnie wymieszać. Podgrzewać 2 minuty.
- Warzywa z ryżem przełożyć do formy do zapiekania. Dodać kurczaka i wymieszać. Wierzch wyrównać i posypać startą mozzarellą i cheddarem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać od razu z ulubioną surówką.