Zamiast wołowych, robię takie steki. Mięso wychodzi niesamowicie kruche

Zamiast wołowych, robię takie steki. Mięso wychodzi niesamowicie kruche
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Obiad dla całej rodziny, przy którym nie będziemy się musieli zbytnio narobić, ale przy okazji będzie wyglądał zachwycająco. Steki z szynki wieprzowej w glazurze z brązowego cukru świetnie sprawdzą się na każdy dzień tygodnia. Rozsmakuj się w tym aromatycznym posiłku.

Alternatywa dla polędwicy wołowej? Smacznie, prosto i taniej

Aromatyczne steki z szynki wieprzowej w glazurze z brązowego cukru to wspaniały pomysł na aromatyczny obiad, przy którym nie tylko zbytnio się nie napracujemy, ale przy okazji nie wydamy na niego małej fortuny. Jest to świetna alternatywa dla steków wołowych.

Dlaczego akurat glazura z brązowego cukru? Nasz brązowy cukier karmelizuje się podczas smażenia, tworząc błyszczącą glazurę i nadając lekką słodycz. Sos sojowy natomiast podkreśla smak mięsa, a ocet zmiękcza mięso i idealnie balansuje smaki.

Choć pół godziny marynowania naszego mięsa w zupełności starczy, to jednak jeśli pozwolimy posiedzieć stekom w marynacie przez kilka godzin, to efekt będzie zdecydowanie najlepszy. Jeśli chodzi natomiast o pieczenie mięsa po smażeniu, to trik, który sprawia, że nasze mięso będzie o wiele bardziej kruche - nie jest to jednak niezbędne!

Jakie dodatki do naszego steka? Te będą idealne

Nasze steki świetnie się będą komponowały z ziemniakami - zarówno gotowanym, jak i pieczonymi. Na tym jednak nie koniec. Do nich pasować będzie również kasza bulgur czy kuskus. Jeśli chodzi o surówki, to świetni sprawdzi się taka z kapusty lub np. grillowane warzywa.

SKŁADNIKI

  • 4 kawałki szybki wieprzowej o grubości około 2 cm
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce łączymy ze sobą brązowy cukier, sos sojowy, ocet, musztardę, czosnek, paprykę i pieprz.
  • Mięso własny do marynaty i dokładnie obtaczamy.
  • Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony.
  • Po usmażeniu wkładamy do piekarnika.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej