Zamiast bułki tartej, kurczaka panieruje w tym. Wychodzi aromatyczny i chrupiący

Pyszny, chrupiący kurczak z cebulką prażoną to idealny sposób na ciekawe danie. Jest prosty do przyrządzenia, świetnie pasuje do całej masy dodatków i przygotujemy go w kilka chwil. Jeśli więc zależy nam na alternatywie dla zwykłej, panierowanej piersi - ten przepis będzie jak znalazł.
Kurczak w niecodziennej panierce. Prosty sposób na ciekawy obiad
Aromatyczny kurczak w chrupiącej, cebulowej panierce. Tak przygotowane mięso nie tylko świetnie smakuje, ale również jest sposobem na szybki i ciekawy obiad. Nie trzeba dużych umiejętności ani specjalistycznych sprzętów.
Prażoną cebulkę możemy zrobić samodzielnie w domu lub po prostu kupić ją w sklepie. Jest ona bez problemu dostępna w większość większych supermarketów. Za 250 g zapłacimy zazwyczaj około 8 złotych. A wykorzystanie jej w formie panierki jest naprawdę ciekawą alternatywą dla klasycznych kotlecików.
Aromatyczne mięso w ciekawej panierce to świetny sposób na prosty obiad. A co więcej, świetnie będzie pasowało z całą masą dodatków. Nie ważne czy sparujemy je z gotowanymi ziemniakami, frytkami czy ryżem - bez wątpienia będzie to sposób na pyszny obiad.
Jeśli więc masz w domu prażoną cebulkę i nie wiesz, jak ją wykorzystać, ten przepis jest dla ciebie. Również jeśli chcesz przygotować ciekawy obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy kilka minut przygotowań i dosłownie 3 składnik .
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki cebulki prażonej
- 1 jajko
- 400 g piersi z kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i osuszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- W jednej miseczce roztrzepujemy jajko.
- Do drugiej wsypujemy prażoną cebulkę.
- Piersi z kurczaka dzielimy na pożądane kawałki.
- Każdy kawałek zanurzamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w cebulce.
- Układamy na blaszce do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut, aż kurczak będzie całkowicie upieczony.