Zamiast bułki tartej, kurczaka panieruje w tym. Wychodzi aromatyczny i chrupiący

Zamiast bułki tartej, kurczaka panieruje w tym. Wychodzi aromatyczny i chrupiący
Autor: Shutterstock.com Zamiast bułki tartej, kurczaka panieruje w tym. Wychodzi aromatyczny i chrupiący
łatwy
10 min
4

Pyszny, chrupiący kurczak z cebulką prażoną to idealny sposób na ciekawe danie. Jest prosty do przyrządzenia, świetnie pasuje do całej masy dodatków i przygotujemy go w kilka chwil. Jeśli więc zależy nam na alternatywie dla zwykłej, panierowanej piersi - ten przepis będzie jak znalazł.

Kurczak w niecodziennej panierce. Prosty sposób na ciekawy obiad

Aromatyczny kurczak w chrupiącej, cebulowej panierce. Tak przygotowane mięso nie tylko świetnie smakuje, ale również jest sposobem na szybki i ciekawy obiad. Nie trzeba dużych umiejętności ani specjalistycznych sprzętów.

Prażoną cebulkę możemy zrobić samodzielnie w domu lub po prostu kupić ją w sklepie. Jest ona bez problemu dostępna w większość większych supermarketów. Za 250 g zapłacimy zazwyczaj około 8 złotych. A wykorzystanie jej w formie panierki jest naprawdę ciekawą alternatywą dla klasycznych kotlecików.

Aromatyczne mięso w ciekawej panierce to świetny sposób na prosty obiad. A co więcej, świetnie będzie pasowało z całą masą dodatków. Nie ważne czy sparujemy je z gotowanymi ziemniakami, frytkami czy ryżem - bez wątpienia będzie to sposób na pyszny obiad.

Jeśli więc masz w domu prażoną cebulkę i nie wiesz, jak ją wykorzystać, ten przepis jest dla ciebie. Również jeśli chcesz przygotować ciekawy obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy kilka minut przygotowań i dosłownie 3 składnik .

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki cebulki prażonej
  • 1 jajko
  • 400 g piersi z kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i osuszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  • W jednej miseczce roztrzepujemy jajko.
  • Do drugiej wsypujemy prażoną cebulkę.
  • Piersi z kurczaka dzielimy na pożądane kawałki.
  • Każdy kawałek zanurzamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w cebulce.
  • Układamy na blaszce do pieczenia.
  • Pieczemy około 20 minut, aż kurczak będzie całkowicie upieczony.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej