Wrzucam te składniki do garnka, a rodzina już czeka. Idealne danie, bez masy pracy

Wrzucam te składniki do garnka, a rodzina już czeka. Idealne danie, bez masy pracy
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Na obiad sięgnij dziś po garnek wypełniony aromatycznym kurczakiem i grzybami w towarzystwie gnocchi. Jamie Oliver po raz kolejny zachwyca prostym daniem, które będzie hitem na niemal każdym stole. A przy tym nie będziemy musieli zbytnio się napracować przy przygotowaniu.

Danie idealne na chłodniejsze wieczory. Naje się nim cała rodzina

Jamie Oliver po raz kolejny zachwyca aromatycznym daniem, które przygotujemy całościowo w jednym garnku. Jest to prosty i niezwykle smaczny sposób na obiad dla całej rodziny, który świetnie smakuje, pięknie wygląda i nie trzeba przy nim spędzić wielu godzin.

Trzeba jednak podkreślić, że nasz przepis nie jest odwzorowaniem 1:1 jeśli chodzi o przepis znanego kucharza. Największą zmianą jest wymiana zagęszczanej zupy grzybowej w puszce na bulion i zasmażkę z mąki. To dlatego, że u nas w Polsce ciężko dostać puszkowane zupy.

Co więcej, nieco zmniejszyliśmy ilość wszystkiego oprócz kurczaka. W oryginalnym przepisie wszytko jest przygotowane, by dodać 800 gram gnocchi do naszego garnka, co jest porcją, której nie podoła często nawet czteroosobowa rodzina. Jeśli jednak chcemy wypróbować takiego przepisu, wystarczy dwukrotnie zwiększyć wszystko, co znajduje się w przepisie (oprócz kurczaka).

To aromatyczne danie świetnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu, jak i ciekawy posiłek w weekend. Z przygotowaniem go nikt nie będzie miał problemu, a rodzina nie będzie mogła się mu oprzeć.

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • pęczek tymianku
  • 160 g pieczarek
  • 150 ml bulionu
  • 300 ml mleka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 400 g gnocchi
  • oliwa
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy olej w dużym garnku żeliwnym.
  • Udka doprawiamy i podsmażamy, aż się zarumienią.
  • W tym czasie obieramy i kroimy na kawałki marchewkę i cebulę.
  • Dodajemy do udek.
  • Całość chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy tymianek, pokrojone pieczarki i smażymy.
  • Kiedy nasze warzywa będą miękkie dodajemy mleko i bulion.
  • Kiedy się zagotuje dodajemy do środka mąkę rozrobioną z wodą.
  • Kiedy sos zgęstnieje dodajemy kukurydzę, gnocchi i fasolę.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej