Włoskie klopsiki w sosie à la marinara. Kulinarna podróż do słonecznej Italii
Szukacie pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad? Odpowiedzą na wasze rozterki są włoskie klopsiki z dodatkiem boczku i parmezanu, które serwuje się w towarzystwie sosu pomidorowego. Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia, a smaku w nim co niemiara. Oto łatwy przepis na włoski obiad, czyli zapiekane klopsiki w sosie à la marinara.
Jak zrobić włoskie klopsiki?
Przyrządzenie klopsików zaczyna się od wymieszania mięsa mielonego wołowego i wieprzowego z jajkami, cebulą, czosnkiem, boczkiem, bułką tartą, świeżymi ziołami oraz przyprawami. Z masy formuje się małe kulki, które piecze się przez 20 minut w piekarniku.
Jak zrobić sos do klopsików?
Kiedy mięsne kuleczki się pieką, należy przyrządzić sos à la marinara. Najpierw podsmaża się cebulę i czosnek, a następnie dodaje krojone pomidory z puszki. Całość trzeba doprawić i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaje się drobno posiekaną świeżą bazylię. Kolejnym krokiem jest przelanie sosu do formy do zapiekania, w której są klopsiki. Ponownie wstawia się ją do piekarnika i zapieka kilka minut.
Przepis na włoskie klopsiki w sosie à la marinara
- To łatwy przepis na pełne smaku i aromatu danie prosto z Włoch. Z przyrządzeniem takiego obiadu poradzi sobie każdy.
- Klopsiki w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią robi się szybko. Całkowity czas przygotowania wynosi około pół godziny.
- Lista składników może wydać się długa. Jednak są to powszechnie używane w naszym kraju produkty i przyprawy.
- Zamiast bułki tartej można użyć japońskiej panierki panko.
- Osoby, które lubią ostre smaki, do sosu mogą dodać więcej płatków chili lub zastąpić je zmieloną wersją ostrej papryki.
- Ci, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami, mogą zupełnie zrezygnować z dodatku płatków chili i zastąpić je mieloną słodką papryką.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- 80 g startego parmezanu
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 4 ząbki czosnki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski i wbić jajka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan, bułkę tartą oraz natkę i koperek. Doprawić tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości mandarynki. Układać je w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
- Kiedy klopsiki się pieką, przygotować sos. Do garnka wlać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać krojone pomidory i doprawić oregano, płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać posiekaną świeżą bazylię i wymieszać.
- Sos wlać do formy z klopsikami i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 5 minut.
- Podawać od razu ze świeżym chlebem lub chrupiącą bagietką.