Włoskie klopsiki w sosie à la marinara. Kulinarna podróż do słonecznej Italii

włoskie klopsiki z sosem
Autor: Shutterstock Włoskie klopsiki w sosie à la marinara to oryginalny przepis na pyszny i aromatyczny obiad.
łatwy
30 min
6

Szukacie pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad? Odpowiedzą na wasze rozterki są włoskie klopsiki z dodatkiem boczku i parmezanu, które serwuje się w towarzystwie sosu pomidorowego. Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia, a smaku w nim co niemiara. Oto łatwy przepis na włoski obiad, czyli zapiekane klopsiki w sosie à la marinara.

Jak zrobić włoskie klopsiki?

Przyrządzenie klopsików zaczyna się od wymieszania mięsa mielonego wołowego i wieprzowego z jajkami, cebulą, czosnkiem, boczkiem, bułką tartą, świeżymi ziołami oraz przyprawami. Z masy formuje się małe kulki, które piecze się przez 20 minut w piekarniku.

Jak zrobić sos do klopsików?

Kiedy mięsne kuleczki się pieką, należy przyrządzić sos à la marinara. Najpierw podsmaża się cebulę i czosnek, a następnie dodaje krojone pomidory z puszki. Całość trzeba doprawić i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaje się drobno posiekaną świeżą bazylię. Kolejnym krokiem jest przelanie sosu do formy do zapiekania, w której są klopsiki. Ponownie wstawia się ją do piekarnika i zapieka kilka minut.

Przepis na włoskie klopsiki w sosie à la marinara

  • To łatwy przepis na pełne smaku i aromatu danie prosto z Włoch. Z przyrządzeniem takiego obiadu poradzi sobie każdy.
  • Klopsiki w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią robi się szybko. Całkowity czas przygotowania wynosi około pół godziny.
  • Lista składników może wydać się długa. Jednak są to powszechnie używane w naszym kraju produkty i przyprawy.
  • Zamiast bułki tartej można użyć japońskiej panierki panko.
  • Osoby, które lubią ostre smaki, do sosu mogą dodać więcej płatków chili lub zastąpić je zmieloną wersją ostrej papryki.
  • Ci, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami, mogą zupełnie zrezygnować z dodatku płatków chili i zastąpić je mieloną słodką papryką.

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 80 g startego parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 4 ząbki czosnki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski i wbić jajka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan, bułkę tartą oraz natkę i koperek. Doprawić tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości mandarynki. Układać je w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Kiedy klopsiki się pieką, przygotować sos. Do garnka wlać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać krojone pomidory i doprawić oregano, płatkami chili, cukrem, solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać posiekaną świeżą bazylię i wymieszać.
  • Sos wlać do formy z klopsikami i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 5 minut.
  • Podawać od razu ze świeżym chlebem lub chrupiącą bagietką.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej