Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami: obfite i pyszne danie jednogarnkowe
2020-10-09
łatwy
30 min
4
Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami to obfite i pyszne danie jednogarnkowe. Rustykalny gulasz ma tę zaletę, że nie wymaga zbyt dużo energii i umiejętności. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy przykryć pokrywką i czekać, aż zadziała kuchenna magia. Polecam!
Głodni? Oto kilka fantastycznych przepisów na dania gulaszowe:
Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą
Gruziński gulasz mięsny z bakłażanem
Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką
Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami
Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem
SKŁADNIKI
- 750 g łopatki lub szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 260 g marchewki
- 130 g selera
- 2 pory
- 200 g białej cebuli
- 500 g białej kapusty (lub kapusty włoskiej lub kalarepy razem z liśćmi lub jarmużu)
- 500 g ziemniaków
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj warzywa i pokrój na małe kawałki, pora pokrój w krążki, cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę. Odłóż.
- W dużym rondlu podgrzej tłuszcz i obsmaż kostki mięsa - ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem.
- Następnie na wierzchu mięsa ułóż warzywa w następującej kolejności: marchew, seler, por, cebula, kapusta, ziemniaki (te ostatnie zawsze na wierzchu)
- Każdą warstwę warzyw posyp odrobiną soli, pieprzu i majeranku.
- Wlej bulion, aby wszystko było dobrze przykryte. Nie mieszaj i nie poprawiaj. Doprowadź do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.
- Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?