Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami: obfite i pyszne danie jednogarnkowe

Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami
Autor: Shutterstock Pożywny gulasz z kapustą i ziemniakami
łatwy
30 min
4

Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami to obfite i pyszne danie jednogarnkowe. Rustykalny gulasz ma tę zaletę, że nie wymaga zbyt dużo energii i umiejętności. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy przykryć pokrywką i czekać, aż zadziała kuchenna magia. Polecam!

Głodni? Oto kilka fantastycznych przepisów na dania gulaszowe:

Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą

Gruziński gulasz mięsny z bakłażanem

Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką

Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami

Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem

SKŁADNIKI

  • 750 g łopatki lub szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 260 g marchewki
  • 130 g selera
  • 2 pory
  • 200 g białej cebuli
  • 500 g białej kapusty (lub kapusty włoskiej lub kalarepy razem z liśćmi lub jarmużu)
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj warzywa i pokrój na małe kawałki, pora pokrój w krążki, cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę. Odłóż.
  • W dużym rondlu podgrzej tłuszcz i obsmaż kostki mięsa - ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem.
  • Następnie na wierzchu mięsa ułóż warzywa w następującej kolejności: marchew, seler, por, cebula, kapusta, ziemniaki (te ostatnie zawsze na wierzchu)
  • Każdą warstwę warzyw posyp odrobiną soli, pieprzu i majeranku.
  • Wlej bulion, aby wszystko było dobrze przykryte. Nie mieszaj i nie poprawiaj. Doprowadź do wrzenia.
  • Następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.
  • Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej