Wieprzowina smażona z selerem naciowym i natką pietruszki
2021-05-26
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wieprzowina smażona z selerem naciowym to danie w stylu azjatyckim, z całym bogactwem smaków i aromatów pochodzącym z kuchni Dalekiego Wchodu. I tak mocno wyrazistemu selerowi towarzyszy w tym daniu, poza mięsem oczywiście, imbir, czosnek oraz azjatyckie sosy: sojowy i hoisin. Całość daje niesamowicie intensywną mieszankę. Odważysz się jej spróbować.
SKŁADNIKI
- 400 g wieprzowiny
- 6 łodyg selera naciowego
- 5 cm korzenia imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu Hoisin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki, włożyć do miski i odstawić.
- Oba sosy wymieszać z octem i 3 łyżkami wody, dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie rozprowadzić w płynie.
- Imbir i czosnek obrać i posiekać na plasterki, selera umyć osuszyć i pokroić na mniejsze części. Natkę posiekać.
- W woku lub na dużej patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić imbir i czosnek i smażyć przez minutę, aż zaczną bardzo intensywnie pachnieć.
- Wrzucić mięso i smażyć mieszając ok 3 minut, wszystkie kawałki powinny zmienić kolor. Wtedy dodać selera i smażyć ok 4-5 minut.
- Seler powinien się zeszklić i delikatnie zmięknąć, ale pozostać nadal chrupiący. Na koniec wlać przygotowany wcześniej sos i podgrzewać mieszając aż dokładnie pokryje wszystkie składniki.
- Wrzucić posiekaną natkę, zamieszać i zdjąć danie z woka. Podawać z ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne