Wieprzowina smażona z selerem naciowym i natką pietruszki

Wieprzowina z selerem naciowym
Autor: Shutterstock Wieprzowina z selerem naciowym to znakomity obiad w stylu wschodnim.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wieprzowina smażona z selerem naciowym to danie w stylu azjatyckim, z całym bogactwem smaków i aromatów pochodzącym z kuchni Dalekiego Wchodu. I tak mocno wyrazistemu selerowi towarzyszy w tym daniu, poza mięsem oczywiście, imbir, czosnek oraz azjatyckie sosy: sojowy i hoisin. Całość daje niesamowicie intensywną mieszankę. Odważysz się jej spróbować.

SKŁADNIKI

  • 400 g wieprzowiny
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu Hoisin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki, włożyć do miski i odstawić.
  • Oba sosy wymieszać z octem i 3 łyżkami wody, dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie rozprowadzić w płynie.
  • Imbir i czosnek obrać i posiekać na plasterki, selera umyć osuszyć i pokroić na mniejsze części. Natkę posiekać.
  • W woku lub na dużej patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić imbir i czosnek i smażyć przez minutę, aż zaczną bardzo intensywnie pachnieć.
  • Wrzucić mięso i smażyć mieszając ok 3 minut, wszystkie kawałki powinny zmienić kolor. Wtedy dodać selera i smażyć ok 4-5 minut.
  • Seler powinien się zeszklić i delikatnie zmięknąć, ale pozostać nadal chrupiący. Na koniec wlać przygotowany wcześniej sos i podgrzewać mieszając aż dokładnie pokryje wszystkie składniki.
  • Wrzucić posiekaną natkę, zamieszać i zdjąć danie z woka. Podawać z ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej