Wieprzowina po grecku: przepis jak zrobić domowy gyros
2021-08-17
łatwy
20 min
4
Gyros tradycyjnie przygotowuje się z drobiu lub baraniny. Dlaczego jednak nie wyłamać się z tradycji? Pokochaliśmy zestaw przypraw do gyrosa. Aromaty greckiego kebabu pasują również do wieprzowiny. Zrób jeszcze dzisiaj grecki gyros wieprzowy i ciesz się jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi!
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 5-6 łyżek keczupu
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawa do gyrosa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na plastry, rozbić mięso tłuczkiem. Każdy plaster pokroić w paski. Mięso oprószyć przyprawą do gyrosa.
- Cebulę pokroić w krążki. Wymieszać składniki marynaty: keczup, majonez, sól i chilli.
- Mięso przełożyć cebulą i zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na całą noc.
- Kotlety karkowe przełożyć do brytfanny, polać powstałym w czasie marynowania sosem i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż całość dobrze się zapiecze, a wierzch zarumieni.
- Podawać w picie z pieczonymi warzywami i greckim sosem tzatziki lub jako danie samodzielne z pieczonymi ziemniakami i jogurtowym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne