Wieprzowina po grecku: przepis jak zrobić domowy gyros

Wieprzowina po grecku: przepis jak zrobić domowy gyros
Autor: Shutterstock.com Wieprzowy gyros domowy z pitą, pieczonymi warzywami i sosem tzatziki
łatwy
20 min
4

Gyros tradycyjnie przygotowuje się z drobiu lub baraniny. Dlaczego jednak nie wyłamać się z tradycji? Pokochaliśmy zestaw przypraw do gyrosa. Aromaty greckiego kebabu pasują również do wieprzowiny. Zrób jeszcze dzisiaj grecki gyros wieprzowy i ciesz się jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki 
  • 2 cebule
  • 5-6 łyżek keczupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawa do gyrosa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić na plastry, rozbić mięso tłuczkiem. Każdy plaster pokroić w paski. Mięso oprószyć przyprawą do gyrosa.
  • Cebulę pokroić w krążki. Wymieszać składniki marynaty: keczup, majonez, sól i chilli.
  • Mięso przełożyć cebulą i zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Kotlety karkowe przełożyć do brytfanny, polać powstałym w czasie marynowania sosem i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż całość dobrze się zapiecze, a wierzch zarumieni.
  • Podawać w picie z pieczonymi warzywami i greckim sosem tzatziki lub jako danie samodzielne z pieczonymi ziemniakami i jogurtowym sosem. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej