Wątróbka z jabłkami: przepis na kulinarny klasyk polskiej kuchni

2021-03-29
Wątróbka z jabłkami
Autor: Shutterstock Wątróbka z jabłkami - kulinarny evergreen.
łatwy
20 min
4

Wątróbka z jabłkami - potrawa ta stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Wątróbka to bogate źródło żelaza i witamin jak PP, A czy B12. Witamina PP bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów w naszym organizmie oraz poprawia funkcjonowanie mózgu. Witamina A wzmacnia odporność, poprawia wzrok, jak również jędrność skóry. B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i przeciwdziała niedokrwistości. Niestety, mało kto lubi wątróbkę. Jak ją przygotować, by była smaczna?

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju (może być smalec)
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę usmażyć na oleju i na końcu posolić (pamiętajmy żeby nie solić wątróbki podczas smażenia - wówczas będzie twarda).
  • Jabłka pokroić na osiem części, dodać masło i dusić pod przykryciem.
  • Gdy jabłka zmiękną, dodać cukier, chwilę podpiec a następnie dodać wątróbkę.
  • Całość chwilę poddusić.