Wątróbka gęsia z cebulką - prosty przepis na obiad

Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbki gęsie wyśmienicie smakują podduszone w czerwonym winie
łatwy
20 min
4

Wątróbki z gęsi najczęściej kojarzą się z pasztetem, albo luksusowymi foie gras, ale możemy je też smażyć i dusić. Jak przyrządzić gęsie wątróbki, które można kupić mrożone? Oto przepis na smaczne i łatwe do przyrządzenia wątróbki gęsie z cebulką.

SKŁADNIKI

  • 50 dag wątróbek gęsich
  • 20 dag cebuli
  • 2 dag mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki opłukać, osuszyć, pokroić w plastry.
  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, usmażyć, wyłożyć na talerz.
  • Wątróbkę posypać mąką, solą i pieprzem. Usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić łyżką wody.
  • Dodać cebulę i razem wszystko poddusić.