Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi

Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbki gęsie wyśmienicie smakują podduszone w czerwonym winie
łatwy
20 min
4

Pewnie zastanawiasz się, jak smacznie przyrządzić wątróbki gęsie? Podsuwamy zatem prosty przepis: wątróbki gęsie duszone w czerwonym winie. Butelka wytrawnej Madery będzie doskonała. Do tego cebulka i bulion. Gęsia wątróbka wychodzi idealnie miękka i aromatyczna, że palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wątróbki gęsiej
  • 3 cebule
  • 1 szklanka wina wytrawnego Madera
  • 1 szklanka rosołu
  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka mąki
  • masło klarowane do smażenia
  •  
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone wątróbki należy moczyć minimum 12 godzin w mleku.
  • Po osączeniu obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzane klarowane masło. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron. P
  • Po obsmażeniu wątróbkę podlać maderą i rosołem. Dusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.