Wątróbka drobiowa z jabłkami: przepis na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wątróbka ma wielu zwolenników, ale i przeciwników. Nie każdemu odpowiada jej smak. Jednak odpowiednio przygotowana smakuję wybornie. Wątróbka podana z jabłkami na pewno przekona nawet największego sceptyka!
SKŁADNIKI
- 50 dag wątróbki z kurczaka
- 2 jabłka
- 1 cebula
- majeranek
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę oczyść, umyj i osusz.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż wątróbkę.
- Obsmażoną wątróbkę przełóż do małego garnka.
- Na patelnię, na której podsmażała się wątróbka, włóż cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Poczekaj aż się zeszkli.
- Kwaśne, twarde jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłko na małe kawałki.
- Dodaj do cebuli i duś chwilę, aż jabłka zaczną mięknąć.
- Przełóż cebulę i jabłka do garnuszka z wątróbkę, dodaj odrobinę wody i przyprawy.
- Duś całość ok. 30 minut.
- Wątróbkę podaj z kaszą gryczaną.