Wątróbka drobiowa z jabłkami: przepis na szybki obiad

2021-03-29
A. Fołtyn
Wątróbka drobiowa z jabłkami: przepis na szybki obiad
Autor: Shutterstock Wątróbka drobiowa z jabłkami to danie bardzo łatwe do przygotowanie, niedrogie i smaczne
łatwy
45 min
4

Wątróbka ma wielu zwolenników, ale i przeciwników. Nie każdemu odpowiada jej smak. Jednak odpowiednio przygotowana smakuję wybornie. Wątróbka  podana z jabłkami na pewno przekona nawet największego sceptyka!

 

SKŁADNIKI

  • 50 dag wątróbki z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę oczyść, umyj i osusz.
  • Rozgrzej olej na patelni i podsmaż wątróbkę.
  • Obsmażoną wątróbkę przełóż do małego garnka.
  • Na patelnię, na której podsmażała się wątróbka, włóż cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Poczekaj aż się zeszkli.
  • Kwaśne, twarde jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłko na małe kawałki.
  • Dodaj do cebuli i duś chwilę, aż jabłka zaczną mięknąć.
  • Przełóż cebulę i jabłka do garnuszka z wątróbkę, dodaj odrobinę wody i przyprawy.
  • Duś całość ok. 30 minut.
  • Wątróbkę podaj z kaszą gryczaną.
A. Fołtyn