Udka kurczaka duszone z jabłkami i winogronami: jesienne danie na pocieszenie

Udka kurczaka duszone z jabłkami i winogronami: jesienne danie na pocieszenie
Autor: Shutterstock Eleganckie i przepyszne duszone udka kurczaka z jabłkami i winogronami
łatwy
45 min
4

Udka kurczaka duszone z jabłkami i winogronami to doskonałe jesienne danie na pocieszenie. Wykorzystajcie sezonową obfitość jabłek i winogron i cieszcie się niebiańskim smakiem tego wybornego dania. Połączenie ciemnego mięsa z udek kurczaka i słodkich owoców to prawdziwa petarda smaku!

Dlaczego nóżki kurczaka są tak pyszne?

Mięso z nóżek kurczaka jest nieco ciemniejsze od filetu z piersi. Po upieczeniu jest niezwykle soczyste i po prostu pyszne. Mięso jest mniej zwięzłe i nie wysycha podczas obróbki cieplnej. Pokryte skórką podczas ogrzewania cały czas zwilżane jest tłuszczem wytapianym z tkanki podskórnej. Pewnie dlatego pieczone nóżki kurczaka są uwielbiane przez wszystkich. 

Wartość odżywcza kurczaków

Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe i lekko strawne białko. Białko, które jest budulcem naszego ciała i którego potrzebujemy w tej lub innej postaci.

Dietetyczne kurczaki

Warto podkreślić, że mięso ma niską wartość energetyczną. I jest polecane w diecie niskotłuszczowej.. Tłuszcz praktycznie znajduje się jedynie pod skórą oraz wewnątrz jamy brzucha. Dlatego łatwo go usunąć, jeśli ktoś musi ograniczyć spożycie tłuszczy. Wyjątek stanowią specjalnie hodowane kastraty kury, takie jak kapłon (kastrowany kogut) oraz pularda (kastrowana kura). Mięso tych okaleczonych i specjalnie tuczonych kur przerośnięte jest tkanką tłuszczową. 

Dlaczego kurczak piecze się krócej?

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka zawiera mniej kolagenu, który zapewnia tkance mięśniowej większą twardość. Dlatego też kurczaka można ugotować szybciej niż inne gatunki mięsa. Jeśli jednak potrzebujesz kolagenu, aby powstrzymać wiotczenie skóry, poprawić stan włosów i paznokci lub przechodzisz rekonwalescencję po urazie ciała, to kolagen znajdziesz w kurzych łapkach. Warto przygotować na nich odżywczą galaretkę z mięsem z udek. 

SKŁADNIKI

  • 4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 jabłko
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 200 ml jabłecznika lub cydru lub białego wina lub bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka nie obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie półplasterki. Kiść winogrona pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. 
  • Udka kurczaka przyprawić oregano, solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać udka kurczaka skórą do dołu i smażyć do zrumienienia. 
  • Przewrócić udka i kontynuować smażenie przez 5 minut. 
  • Dodać jabłka i smażyć jeszcze 3 minuty.
  • Wlać jabłecznik. Przykryć pokrywką i dusić 35 minut.
  • Odkryć patelnię, spróbować sosu, doprawić go wedle uznania solą i pieprzem. Dodać kawałki kiści winogron i gotować jeszcze 3 minuty.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami, kaszą kuskus lub po prostu z zieloną sałatą. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej