Tradycyjna pieczona biała kiełbasa: przepis nie tylko na Wielkanoc
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Pieczona biała kiełbasa to potrawa bez której nie ma polskiej Wielkanocy. Biała kiełbasa smakuje na ciepło podczas śniadania i w żurku. Wielkanoc to święto radości, ucztujmy wiec po długim poście i cieszmy się przygotowanymi raz do roku pysznościami!
Sprawdź też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg surowej białej kiełbasy
 - 2 średnie cebule
 - 1/3 szklanki gorącej wody
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
 - Białą kiełbasę układamy w formie do pieczenia – w całości, nie rozcinamy na poszczególne kiełbaski!
 - Kiełbaski delikatnie nakłuwamy nożem w 2-3 miejscach (wtedy nie popęka)
 - Wlewamy gorącą wodę do naczynia, w którym ułożyliśmy białą kiełbasę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut
 - Po około 30 minutach, gdy wytworzy się w formie sos wkładamy pokrojoną w pół - krążki lub ćwiartki (tak jak lubimy) cebulę i pieczemy całość dalej, sprawdzając co kilka minut.
 - Po około 60 minutach białe kiełbaski powinny być ładnie zrumienione, a cebula uduszona.
 - Przed podaniem białą kiełbasę rozcinamy na porcje – 1 kiełbaska na osobę, układamy na półmisku, ozdabiamy uduszoną cebulą, ciemną, słodką musztardą oraz chrzanem. Tak upieczona białą kiełbasę, pokrojoną w plastry możemy też podawać w świątecznym żurku.