Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty - obiad na poniedziałek z resztek niedzielnej uczty
2022-05-16
łatwy
15 min
4
Przygotowując obiad na poniedziałek warto wykorzystać resztki pieczonego mięsa i surówki z niedzielnej uczty. Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty to smaczne danie, które można zrobić z resztek. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i mamy pyszny obiad, co w poniedziałek bywa niekiedy trudne.
SKŁADNIKI
- 2 pszenne tortille
- 200-300 g pieczonego kurczaka
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść poszatkowanej czerwonej kapusty (lub surówka z niedzieli)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sok z cytryny lub limonki
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek zacznie mocno pachnieć, dołóż przecier pomidorowy, delikatnie posól i wymieszaj.
- Mięso z kurczaka podziel na nieduże kawałki, podgrzej je w pomidorowym sosie.
- Tortille zwilż delikatnie wodą i podgrzej je na suchej patelni, powinny być ciepłe, ale niezbyt wysuszone (sztywne).
- Na ciepłe tortille wyłóż podgrzanego kurczaka i nieco kapusty lub surówki, polej sosem pomidorowym i wykończ odrobiną jogurtu naturalnego przyprawionego sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl