To danie dla każdego, komu ostrość nie straszna. Ten kurczak zachwyci smakiem

Aromatyczny kurczak, który daje kopa. Ten przepis na chrupiącą pierś na ostro sprawdzi się każdego dnia tygodnia. Pyszny i prosty przepis to idealny pomysł na alternatywę dla zwykłych kotletów. Aromatyczny sposób na kurczaka, który zachwyci.
Chrupiący kurczak na ostro. Idealne danie na każdy dzień
Aromatyczny i chrupiący kurczak na ostro w marynacie to wspaniały sposób na obiad dla tych, którzy wolą pikantniejsze smaki. Jest prosty w przygotowaniu, ale wychodzi niezwykle aromatyczny. To świetny sposób na lekkie odskoczenie od zwykłych nuggetsów czy panierowanych kotletów.
Co ważne w tym przepisie to fakt, że mięso panieruje się w maślance, dzięki czemu jest ono bardziej soczyste i delikatne. Panierujemy je natomiast w dwóch mąkach. Pszenna nadaje panierce struktury natomiast ziemniaczana zapewnia mu chrupkość.
Ważne jest również odpowiednie nagrzanie oleju. Powinien mieć on około 170 stopni. Możemy to sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, który powinien skwierczeć, ale nie brązowieć natychmiastowo. Z zimny olej sprawi, że mięso nasiąknie tłuszczem, a natomiast za gorący sprawi, że panierka się spali, a kurczak pozostanie surowy.
Jeśli nie jesteśmy fanami zbyt ostrych smaków możemy zmniejszyć ilość chili i zamiast tego dodać więcej słodkiej papryki i odrobinkę miodu do marynaty. Najlepiej podawać z frytkami i ulubioną surówką.
SKŁADNIKI
- Do marynaty:
- 600 g piersi kurczaka
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- Do panierki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta chili w proszku
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy maślankę i przyprawy do marynaty.
- Kurczaka kroimy w paski.
- Wrzucamy do marynaty i dokładnie obtaczamy.
- Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
- W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki panierki.
- Każdy pasek dokładnie obtaczamy w mieszance.
- Odkładamy na bok.
- W tym czasie rozgrzewamy olej.
- Kurczaka smażymy partiami po około 7 minut.
- Osuszamy na ręczniku papierowym.