Domowe frytki chrupiące i pyszne - ten super przepis robi furorę
2021-04-15
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chrupiące frytki domowe bardzo łatwo przygotować, stosując specjalny trik. Dzięki niemu frytki nie nasiąkają tłuszczem. Są nieziemsko chrupiące i przepyszne. Zobacz nasz sprytny przepis podpatrzony w przemysłowej produkcji frytek. Pragniesz chrupkich frytek? Nie czekaj i usmaż je już dzisiaj!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków, im większe, tym lepiej, łatwiej je pokroić na frytki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i obrać.
- Pokroić na plastry grubości około 1 cm. Mogą być nawet 1,5 cm. Następnie plastry pokroić na paski o szerokości od 1 do 1,5 cm. Tak otrzymamy kształtne frytki. Długość pojedynczej frytki dowolna. Im dłuższa, tym lepsza.
- Frytki wrzucić do osolonego wrzątku. Doprowadzić do wrzenia. Od ponownego zagotowania wody gotować 3 minuty.
- Frytki osączyć z wrzątku i natychmiast przełożyć do zimnej wody. Ponownie odcedzić.
- Frytki oprószyć mąką ziemniaczaną i wymieszać. Skrobia powinna pokryć całe frytki.
- Oprószone skrobią ziemniaczaną frytki wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zamrożone frytki smażyć do zrumienienia w rozgrzanym do 180°C oleju.
- Podawać oprószone solą i przyprawami. Smacznego!
Beszamel - jak kupować ziemniaki?