Domowe frytki chrupiące i pyszne - ten super przepis robi furorę

Domowe frytki chrupiące i pyszne - ten super przepis robi furorę
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chrupiące frytki domowe bardzo łatwo przygotować, stosując specjalny trik. Dzięki niemu frytki nie nasiąkają tłuszczem. Są nieziemsko chrupiące i przepyszne. Zobacz nasz sprytny przepis podpatrzony w przemysłowej produkcji frytek. Pragniesz chrupkich frytek? Nie czekaj i usmaż je już dzisiaj!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, im większe, tym lepiej, łatwiej je pokroić na frytki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować i obrać. 
  • Pokroić na plastry grubości około 1 cm. Mogą być nawet 1,5 cm. Następnie plastry pokroić na paski o szerokości od 1 do 1,5 cm. Tak otrzymamy kształtne frytki. Długość pojedynczej frytki dowolna. Im dłuższa, tym lepsza.
  • Frytki wrzucić do osolonego wrzątku. Doprowadzić do wrzenia. Od ponownego zagotowania wody gotować 3 minuty. 
  • Frytki osączyć z wrzątku i natychmiast przełożyć do zimnej wody. Ponownie odcedzić.
  • Frytki oprószyć mąką ziemniaczaną i wymieszać. Skrobia powinna pokryć całe frytki. 
  • Oprószone skrobią ziemniaczaną frytki wstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Zamrożone frytki smażyć do zrumienienia w rozgrzanym do 180°C oleju. 
  • Podawać oprószone solą i przyprawami. Smacznego! 
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej