Teraz kiełbasę z grilla robię tylko tak. Te wyśmienite szaszłyki to uczta dla podniebienia

szaszłyki z kiełbasą i warzywami
Autor: Shutterstock Na patyczki nadziej kiełbasę i kolorowe warzywa. To pyszny i szybki obiad na weekend.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Szaszłyki, czyli pieczone mięso i warzywa nadziane na patyczki, to doskonała propozycja na kolorowy i sycący obiad. Sprawdzą się też na plenerowych imprezach z grillem w roli głównej. W tym przepisie szaszłyki przyrządza się błyskawicznie z kilku składników. Z czego najlepiej robić szaszłyki? Poznajcie prosty przepis na pyszne i aromatyczne szaszłyki z kiełbasą i warzywami.

Jakie warzywa na szaszłyki?

W tym przepisie do szaszłyków wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Oprócz kiełbasy na patyczki nabija się kolorowe warzywa. Właśnie teraz na bazarowych straganach piętrzą się dojrzałe w letnim słońcu dorodne warzywa.

Jakie warzywa wybrać do szaszłyków z kiełbasą? W tym przepisie na patyczki nadziewa się takie warzywa jak:

Idealnie sprawdzą się także pieczarki czy pomidorki koktajlowe. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą wzbogacić szaszłyki kawałkami ananasa.

Jak zrobić szaszłyki z kiełbasą i warzywami?

Przepis na to wyśmienite danie jest łatwy i szybki. Kiełbasę i warzywa wystarczy przygotować w kilku krokach. Składników nie trzeba marynować w przyprawach. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut. Szaszłyki od razu można upiec. Warto pamiętać, aby drewniane patyczki do nadziewania wcześniej namoczyć w wodzie.

Przepis na szaszłyki z kiełbasą i kolorowymi warzywami idealnie sprawdzi się na szybki obiad w weekend. Jak więc zrobić ten domowy przysmak?

  • 1. krok – pokrojenie kiełbasy
  • 2. krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
  • 3. krok – nadzianie składników na patyczki
  • 4. krok – upieczenie szaszłyków z kiełbasą i warzywami

Jak usmażyć szaszłyki w domu?

Pełne smaku i aromatu szaszłyki z kiełbasą oraz dodatkiem chrupiących warzyw można upiec na dwa sposoby. Każdy z nich jest łatwy i nie wymaga dużo czasu.

  • pieczenie na grillu – szaszłyki należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec z każdej strony około 15 minut
  • pieczenie w piekarniku – szaszłyki układa się na blasze lub w formie do zapiekania, wstawia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze 15 minut

SKŁADNIKI

  • 200 g kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki.
  • Paprykę pokroić w większą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Cukinię pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w ósemki.
  • Warzywa skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki warzyw i plasterki kiełbasy.
  • Piec na rozgrzanym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut.
  • Podawać na ciepło z różnymi sosami i pieczywem.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej