Teraz kiełbasę z grilla robię tylko tak. Te wyśmienite szaszłyki to uczta dla podniebienia
Dieta bezglutenowa
Szaszłyki, czyli pieczone mięso i warzywa nadziane na patyczki, to doskonała propozycja na kolorowy i sycący obiad. Sprawdzą się też na plenerowych imprezach z grillem w roli głównej. W tym przepisie szaszłyki przyrządza się błyskawicznie z kilku składników. Z czego najlepiej robić szaszłyki? Poznajcie prosty przepis na pyszne i aromatyczne szaszłyki z kiełbasą i warzywami.
Jakie warzywa na szaszłyki?
W tym przepisie do szaszłyków wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Oprócz kiełbasy na patyczki nabija się kolorowe warzywa. Właśnie teraz na bazarowych straganach piętrzą się dojrzałe w letnim słońcu dorodne warzywa.
Jakie warzywa wybrać do szaszłyków z kiełbasą? W tym przepisie na patyczki nadziewa się takie warzywa jak:
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- cukinia
Idealnie sprawdzą się także pieczarki czy pomidorki koktajlowe. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą wzbogacić szaszłyki kawałkami ananasa.
Jak zrobić szaszłyki z kiełbasą i warzywami?
Przepis na to wyśmienite danie jest łatwy i szybki. Kiełbasę i warzywa wystarczy przygotować w kilku krokach. Składników nie trzeba marynować w przyprawach. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut. Szaszłyki od razu można upiec. Warto pamiętać, aby drewniane patyczki do nadziewania wcześniej namoczyć w wodzie.
Przepis na szaszłyki z kiełbasą i kolorowymi warzywami idealnie sprawdzi się na szybki obiad w weekend. Jak więc zrobić ten domowy przysmak?
- 1. krok – pokrojenie kiełbasy
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie warzyw
- 3. krok – nadzianie składników na patyczki
- 4. krok – upieczenie szaszłyków z kiełbasą i warzywami
Jak usmażyć szaszłyki w domu?
Pełne smaku i aromatu szaszłyki z kiełbasą oraz dodatkiem chrupiących warzyw można upiec na dwa sposoby. Każdy z nich jest łatwy i nie wymaga dużo czasu.
- pieczenie na grillu – szaszłyki należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec z każdej strony około 15 minut
- pieczenie w piekarniku – szaszłyki układa się na blasze lub w formie do zapiekania, wstawia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze 15 minut
SKŁADNIKI
- 200 g kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki.
- Paprykę pokroić w większą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Cukinię pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w ósemki.
- Warzywa skropić oliwą z oliwek i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki warzyw i plasterki kiełbasy.
- Piec na rozgrzanym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut.
- Podawać na ciepło z różnymi sosami i pieczywem.