Ten przepis mam od koleżanki z Francji. Kotlety z kurczaka w tej wersji biją inne na głowę

Kotlety to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad, który można robić nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić, są kotlety z kurczaka po francusku. To pełne smaku i aromatu danie jest sycące i łatwe do przygotowania. Zobaczcie, jak we Francji robi się pyszne i soczyste kotlety z kurczaka i skorzystajcie z tego łatwego przepisu.
Z czego zrobić kotlety z kurczaka po francusku?
Przepis na wyśmienite kotlety drobiowe pochodzi z Francji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w domu nawet dziś. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne w naszych sklepach. Można je kupić przez cały rok, a ich cena nie jest zbyt wygórowana. Dzięki temu soczyste kotlety drobiowe po francusku można serwować bez względu na pogodę za oknem.
Co jest potrzebne, aby usmażyć pełne smaku i aromatu kotlety według francuskiego przepisu? Lista niezbędnych składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie składniki jak:
- pierś kurczaka
- ser żółty
- jajka
- majonez
- mąka pszenna
- koperek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z kurczaka po francusku?
Kuchnia francuska kojarzy się z wyrafinowanymi daniami, które nie są zbyt łatwe do przyrządzenia w domu. Zupełnie inaczej jest z kotletami z piersi kurczaka. Często goszczą na francuskich stołach, ponieważ przepis jest łatwy i w miarę szybki. Nie trzeba ich panierować, dzięki czemu zyskują lekką konsystencję. Zaletą tego przepisu jest także to, że pełne smaku kotlety z kurczaka po francusku zawsze się udają. Są soczyste, miękkie i mają chrupiący wierzch.
Jak więc usmażyć wyjątkowo smaczne kotlety drobiowe w wersji francuskiej? Wystarczy wybrać ten prosty przepis, aby w niewiele ponad pół godziny poznać ich wyborny smak.
- 1. krok – posiekanie piersi kurczaka
- 2. krok – połączenie kurczaka z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie kotletów
- 4. krok – usmażenie kotletów drobiowych po francusku na patelni
Z czym podawać kotlety z kurczaka po francusku?
Soczyste domowe kotlety z piersi kurczaka we francuskiej wersji to pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny. Danie jest łatwe, pyszne i aromatyczne. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego różne wzbogacające smak dodatki. Kotlety po francusku doskonale smakują z ziemniakami w formie kremowego purée lub z piekarnika. Sprawdzi się też ryż lub kasza. Obiad uzupełnią domowe surówki z warzyw oraz wyśmienite sosy, które podkręcą smak francuskich kotletów z kurczaka.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 150 g startego żółtego sera
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w bardzo drobną kostkę i przełożyć do miski.
- Do kurczaka wbić jajka i wsypać mąkę. Dodać starty żółty ser, posiekany koperek i majonez. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kotlety i odkładać na na deskę.
- Na patelnię wlać olej, tak aby pokrył całe dno, i go rozgrzać. Smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przełożyć je na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.