Ten obiad zachwyci całą rodzinę. Kurczak Francese to bogactwo smaku

Przepis na klasycznego kurczaka Francese to idealny sposób na pyszny i sycący obiad. Soczysty filet kurczaka w jajeczno-cytrynowym sosie z nutą białego wina każdemu przypadnie do gustu. A co najważniejsze, jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Danie niczym z wykwintnej restauracji. Wystarczy kilka składników
Kurczak Francese to danie, które jest proste do wykonania, a wygląda i smakuje jak z pięciogwiazdkowej restauracji. Choć nazwa tego dania oznacza kurczak francuski, to tak naprawdę zostało ono stworzone przez włoskich imigrantów w Nowym Jorku.
Nazwa wzięła się od sposobu przygotowania (panierowanie w mące i jajku, a następnie duszenie w sosie cytrynowym). Danie wychodzi bardzo delikatne o zbalansowanych walorach smakowych, które powinny trafić w każdy gust.
Co więcej, można je przygotować na różne sposoby. Wśród najpopularniejszych wariacji znajduje się zamiana kurczaka na: cielęcinę, rybę, a nawet tofu.
Warto wypróbować to danie. Goście będą zachwyceni
Danie to jest naprawdę warte wypróbowania. Jest proste do przygotowania, a jego smak zachwyci niejedną osobę. Maślany sos cytrynowy z winem, jest lekko kwaskowaty, a jednak wciąż kremowy. Wino nadaje mu głębi i idealnie łączy ze sobą wszystkie smaki.
To danie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad w tygodniu, jak i jako elegancka kolacja dla dwojga - zwłaszcza że można bez problemu przygotować je wcześniej i podgrzać przed samym podaniem.
SKŁADNIKI
- Do kurczaka:
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- Sos cytrynowy:
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki białego wina
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy na 4 części.
- Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
- Każdy kawałek obtaczamy w mące, a następnie w jajku.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło.
- Smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na talerz.
- Na patelnie dodajemy oliwy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dolewamy wino i redukujemy ok. 2 minut.
- Dolewamy bulion i sok z cytryny.
- Dodajemy masło i łyżeczkę mąki.
- Dodajemy naszego kurczaka i podgrzewamy.