Ten obiad zachwyci całą rodzinę. Kurczak Francese to bogactwo smaku

Ten obiad zachwyci całą rodzinę. Kurczak Francese to bogactwo smaku
Autor: Shutterstock.com Ten obiad zachwyci całą rodzinę. Kurczak Francese to bogactwo smaku
łatwy
10 min
4

Przepis na klasycznego kurczaka Francese to idealny sposób na pyszny i sycący obiad. Soczysty filet kurczaka w jajeczno-cytrynowym sosie z nutą białego wina każdemu przypadnie do gustu. A co najważniejsze, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Danie niczym z wykwintnej restauracji. Wystarczy kilka składników

Kurczak Francese to danie, które jest proste do wykonania, a wygląda i smakuje jak z pięciogwiazdkowej restauracji. Choć nazwa tego dania oznacza kurczak francuski, to tak naprawdę zostało ono stworzone przez włoskich imigrantów w Nowym Jorku.

Nazwa wzięła się od sposobu przygotowania (panierowanie w mące i jajku, a następnie duszenie w sosie cytrynowym). Danie wychodzi bardzo delikatne o zbalansowanych walorach smakowych, które powinny trafić w każdy gust. 

Co więcej, można je przygotować na różne sposoby. Wśród najpopularniejszych wariacji znajduje się zamiana kurczaka na: cielęcinę, rybę, a nawet tofu.

Warto wypróbować to danie. Goście będą zachwyceni

Danie to jest naprawdę warte wypróbowania. Jest proste do przygotowania, a jego smak zachwyci niejedną osobę. Maślany sos cytrynowy z winem, jest lekko kwaskowaty, a jednak wciąż kremowy. Wino nadaje mu głębi i idealnie łączy ze sobą wszystkie smaki.

To danie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad w tygodniu, jak i jako elegancka kolacja dla dwojga - zwłaszcza że można bez problemu przygotować je wcześniej i podgrzać przed samym podaniem.

SKŁADNIKI

  • Do kurczaka:
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • Sos cytrynowy:
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka kroimy na 4 części.
  • Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
  • Każdy kawałek obtaczamy w mące, a następnie w jajku. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło.
  • Smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na talerz.
  • Na patelnie dodajemy oliwy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dolewamy wino i redukujemy ok. 2 minut.
  • Dolewamy bulion i sok z cytryny.
  • Dodajemy masło i łyżeczkę mąki.
  • Dodajemy naszego kurczaka i podgrzewamy.
Sałata z kurczakiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej