Te znakomite roladki podam na obiad w Boże Narodzenie. To proste danie z efektem wow

2025-12-17 13:48

Na Boże Narodzenie zwykle podaje się pieczony schab, boczek czy szynkę. Jednak na świąteczny obiad warto przyrządzić coś wyjątkowo dobrego i lekkiego. Roladki z piersi kurczaka faszerowane dwoma sekretnymi dodatkami to danie idealne na tę okazję. Prezentuje się zjawiskowo i zachwyca smakiem. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienite roladki z żurawiną i serem żółtym, które oczarują całą rodzinę.

roladki z piersi kurczaka z żurawiną i serem żółtym

i

Autor: Chatham172/ Shutterstock Na świąteczny obiad podaj wyborne roladki z piersi kurczaka. Robotę robi tu obłędny farsz.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak podać pierś kurczaka w Boże Narodzenie?

Podczas pierwszego i drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia na stołach królują mięsa, takie jak schab, szynka czy boczek. Chociaż są pyszne, ich przygotowanie może być trudne i czasochłonne, zwłaszcza dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu i żyją w wiecznym pędzie. Idealnym rozwiązaniem jest pierś kurczaka. To popularne mięso jest częstym składnikiem dań obiadowych. Przyrządzając je według tego przepisu, można łatwo i szybko zaserwować bliskim wyborny i efektowny obiad w święta Bożego Narodzenia. Pierś kurczaka podana w formie roladek wypełnionych pysznym i aromatycznym farszem z żurawiny i sera żółtego oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci obłędnym smakiem.

Jak zrobić pierś kurczaka na Boże Narodzenie?

Przepis na znakomite i zjawiskowo prezentujące się roladki z piersi kurczaka z żurawiną i serem żółtym jest nie tylko łatwy. To błyskawiczna receptura na wyśmienite danie obiadowe na święta Bożego Narodzenia. Lista składników nie jest długa i obejmuje podstawowe produkty. Można je kupić w wielu sklepach, a część z nich zawsze jest w domu. Właśnie teraz żurawina jest najlepsza. Do farszu można użyć świeżych lub mrożonych owoców.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu roladki z kurczaka z dodatkiem żurawiny i sera żółtego? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Danie przyrządza się w 20 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Aby roladki się nie rozpadły, można spiąć je wykałaczkami lub związać sznurkiem.

  • 1. krok – podzielenie, rozbicie i doprawienie piersi kurczaka
  • 2. krok – ułożenie na kurczaku żółtego sera i żurawiny, skropienie miodem
  • 3. krok – zwinięcie piersi kurczaka w roladki
  • 4. krok – obsmażenie na patelni roladek
  • 5. krok – upieczenie roladek z kurczaka z żurawiną i serem w piekarniku

Z czym podawać roladki z kurczaka w Boże Narodzenie?

Pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka wypełnione znakomitym nadzieniem z żurawiny i żółtego sera to pomysł na obiad w Boże Narodzenie. Danie wygląda wyjątkowo apetycznie, zupełnie jak z najlepszej restauracji. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego różne dodatki. Roladki idealnie komponują się z ziemniakami pieczonymi lub w formie purèe. Dobrze smakują z warzywami na ciepło. Domowy sos jest doskonałym uzupełnieniem roladek z piersi kurczaka z żurawiną i serem. Świetnie połączy wszystkie elementy obiadu. Sprawdzi się podkreślający smak dania sos żurawinowy lub własny, który powstaje w czasie pieczenia. Do świątecznych roladek z kurczaka faszerowanych żurawiną i serem pasuje także sos grzybowy lub śmietanowy.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 4 duże plastry żółtego sera
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka podzielić na porcje i delikatnie rozbić mięso na cieńsze kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Od środka posmarować musztardą i doprawić tymiankiem.
  • Na każdym kotlecie ułożyć po plastrze żółtego sera i żurawinę. Skropić miodem.
  • Kotlety zawinąć w roladki. Można spiąć je wykałaczkami lub związać sznurkiem, aby się nie rozpadły.
  • Na patelni rozgrzać olej z masłem. Smażyć roladki, aż zaczną się rumienić.
  • Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 25 minut.
  • Podawać na świąteczny obiad w Boże Narodzenie.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...