Te znakomite roladki podam na obiad w Boże Narodzenie. To proste danie z efektem wow
Na Boże Narodzenie zwykle podaje się pieczony schab, boczek czy szynkę. Jednak na świąteczny obiad warto przyrządzić coś wyjątkowo dobrego i lekkiego. Roladki z piersi kurczaka faszerowane dwoma sekretnymi dodatkami to danie idealne na tę okazję. Prezentuje się zjawiskowo i zachwyca smakiem. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyśmienite roladki z żurawiną i serem żółtym, które oczarują całą rodzinę.
i
Dieta bezglutenowa
Jak podać pierś kurczaka w Boże Narodzenie?
Podczas pierwszego i drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia na stołach królują mięsa, takie jak schab, szynka czy boczek. Chociaż są pyszne, ich przygotowanie może być trudne i czasochłonne, zwłaszcza dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu i żyją w wiecznym pędzie. Idealnym rozwiązaniem jest pierś kurczaka. To popularne mięso jest częstym składnikiem dań obiadowych. Przyrządzając je według tego przepisu, można łatwo i szybko zaserwować bliskim wyborny i efektowny obiad w święta Bożego Narodzenia. Pierś kurczaka podana w formie roladek wypełnionych pysznym i aromatycznym farszem z żurawiny i sera żółtego oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci obłędnym smakiem.
Jak zrobić pierś kurczaka na Boże Narodzenie?
Przepis na znakomite i zjawiskowo prezentujące się roladki z piersi kurczaka z żurawiną i serem żółtym jest nie tylko łatwy. To błyskawiczna receptura na wyśmienite danie obiadowe na święta Bożego Narodzenia. Lista składników nie jest długa i obejmuje podstawowe produkty. Można je kupić w wielu sklepach, a część z nich zawsze jest w domu. Właśnie teraz żurawina jest najlepsza. Do farszu można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu roladki z kurczaka z dodatkiem żurawiny i sera żółtego? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Danie przyrządza się w 20 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Aby roladki się nie rozpadły, można spiąć je wykałaczkami lub związać sznurkiem.
- 1. krok – podzielenie, rozbicie i doprawienie piersi kurczaka
- 2. krok – ułożenie na kurczaku żółtego sera i żurawiny, skropienie miodem
- 3. krok – zwinięcie piersi kurczaka w roladki
- 4. krok – obsmażenie na patelni roladek
- 5. krok – upieczenie roladek z kurczaka z żurawiną i serem w piekarniku
Z czym podawać roladki z kurczaka w Boże Narodzenie?
Pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka wypełnione znakomitym nadzieniem z żurawiny i żółtego sera to pomysł na obiad w Boże Narodzenie. Danie wygląda wyjątkowo apetycznie, zupełnie jak z najlepszej restauracji. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego różne dodatki. Roladki idealnie komponują się z ziemniakami pieczonymi lub w formie purèe. Dobrze smakują z warzywami na ciepło. Domowy sos jest doskonałym uzupełnieniem roladek z piersi kurczaka z żurawiną i serem. Świetnie połączy wszystkie elementy obiadu. Sprawdzi się podkreślający smak dania sos żurawinowy lub własny, który powstaje w czasie pieczenia. Do świątecznych roladek z kurczaka faszerowanych żurawiną i serem pasuje także sos grzybowy lub śmietanowy.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 4 duże plastry żółtego sera
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka podzielić na porcje i delikatnie rozbić mięso na cieńsze kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Od środka posmarować musztardą i doprawić tymiankiem.
- Na każdym kotlecie ułożyć po plastrze żółtego sera i żurawinę. Skropić miodem.
- Kotlety zawinąć w roladki. Można spiąć je wykałaczkami lub związać sznurkiem, aby się nie rozpadły.
- Na patelni rozgrzać olej z masłem. Smażyć roladki, aż zaczną się rumienić.
- Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 25 minut.
- Podawać na świąteczny obiad w Boże Narodzenie.