Sznycle z filetu z piersi indyka smażone w chrupiącej panierce
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sznycle z filetu z piersi indyka smażone w chrupiącej panierce najlepiej smakują prosto z patelni. Do tego frytki i kapka dżemu z żurawiny lub czerwonej borówki. Delikatne mięso rozpływa się w ustach otoczone chrupką panierką. Tajemnica chrupkości tkwi w sposobie panierowania. Najpierw w ubitym białku jaja, a potem w mieszance tartej bułki i parmezanu. Od teraz wasze kotlety będą idealne!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g sznycli z filetu z piersi indyka
- 1 białko jaja, lekko ubite ze szczyptą soli
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki parmezanu, startego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle lekko rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Nie należy tłuc mocno, aby nie przerwać ciągłości tkanki. Przyprawić solą i pieprzem. Solą dość oszczędnie, pamiętając, że parmezan w panierce jest dość słony.
- Bułkę tartą i starty parmezan wymieszać razem.
- W miseczce ubić białko jajka ze szczyptą soli i ewentualnie 2 łyżeczkami wody.
- Sznycle panierować w białku, następnie w mieszance tartej bułki i parmezanu. Strząsnąć nadmiar.
- Na patelni rozgrzać masło razem z olejem. Dzięki tej sztuczce zachowamy smak masła, ale go nie spalimy.
- Sznycle smażyć na średnim ogniu, rumieniąc je po 6 minut z każdej strony.
- Podawać z frytkami i żurawiną.