Sznycle z filetu z piersi indyka smażone w chrupiącej panierce

2021-03-29
Sznycle z piersi indyka smażone w chrupiącej panierce
Autor: Shutterstock Soczysty kotlet w chrupkiej panierce kusi smakiem
łatwy
30 min
4

Sznycle z filetu z piersi indyka smażone w chrupiącej panierce najlepiej smakują prosto z patelni. Do tego frytki i kapka dżemu z żurawiny lub czerwonej borówki. Delikatne mięso rozpływa się w ustach otoczone chrupką panierką. Tajemnica chrupkości tkwi w sposobie panierowania. Najpierw w ubitym białku jaja, a potem w mieszance tartej bułki i parmezanu. Od teraz wasze kotlety będą idealne!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g sznycli z filetu z piersi indyka
  • 1 białko jaja, lekko ubite ze szczyptą soli
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki parmezanu, startego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle lekko rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Nie należy tłuc mocno, aby nie przerwać ciągłości tkanki. Przyprawić solą i pieprzem. Solą dość oszczędnie, pamiętając, że parmezan w panierce jest dość słony. 
  • Bułkę tartą i starty parmezan wymieszać razem.
  • W miseczce ubić białko jajka ze szczyptą soli i ewentualnie 2 łyżeczkami wody.
  • Sznycle panierować w białku, następnie w mieszance tartej bułki i parmezanu. Strząsnąć nadmiar.
  • Na patelni rozgrzać masło razem z olejem. Dzięki tej sztuczce zachowamy smak masła, ale go nie spalimy.
  • Sznycle smażyć na średnim ogniu, rumieniąc je po 6 minut z każdej strony.
  • Podawać z frytkami i żurawiną.