Szynka z pieca: doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno
2021-11-18
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Szynka z pieca to doskonała potrawa na rodzinny posiłek. Nadwyżki takiej pysznej szynki będą pysznie smakowały również na zimno. Pieczona szynka to doskonałe pieczyste na ciepło i na zimno. Sprawdź, jak przygotować szynkę z pieca.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2-3 listki laurowe, pokruszone
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w plastry.Nacieramy je przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na kwadrans.
- Długą i płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy tam obok siebie plastry mięsa.
- Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Mięso można podawać ciepłe jako tzw. sztukę mięsa, lub zimne do kanapek.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu