Szynka z pieca: doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno

Szynka z pieca - Doskonała zarówno na cieplo jak i na zimno.
Autor: Shutterstock Szynka pieczona w całości to doskonałe danie obiadowe i świetna wędlina na zimno. 
łatwy
15 min
4

Szynka z pieca to doskonała potrawa na rodzinny posiłek. Nadwyżki takiej pysznej szynki będą pysznie smakowały również na zimno. Pieczona szynka to doskonałe pieczyste na ciepło i na zimno. Sprawdź, jak przygotować szynkę z pieca.

Przeczytaj też: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

Zobacz WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2-3 listki laurowe, pokruszone
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w plastry.
  • Nacieramy je przyprawami i polewamy oliwą z oliwek.
  • Odstawiamy na kwadrans.
  • Długą i płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Układamy tam obok siebie plastry mięsa.
  • Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Mięso można podawać ciepłe jako tzw. sztukę mięsa, lub zimne do kanapek.