Szynka z pieca: doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno

2021-03-26
Szynka z pieca - Doskonała zarówno na cieplo jak i na zimno.
Autor: Shutterstock Szynka pieczona w całości to doskonałe danie obiadowe i świetna wędlina na zimno. 
łatwy
15 min
4

Szynka z pieca to doskonała potrawa na rodzinny posiłek. Nadwyżki takiej pysznej szynki będą pysznie smakowały również na zimno. Pieczona szynka to doskonałe pieczyste na ciepło i na zimno. Sprawdź, jak przygotować szynkę z pieca.

Składniki

1,5 kg szynki wieprzowej

1 łyżka majeranku

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu mielonego

2-3 listki laurowe, pokruszone

oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso kroimy w plastry.

Nacieramy je przyprawami i polewamy oliwą z oliwek.

Odstawiamy na kwadrans.

Długą i płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy tam obok siebie plastry mięsa.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Mięso można podawać ciepłe jako tzw. sztukę mięsa, lub zimne do kanapek.

Przeczytaj też: Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

Zobacz WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!