Szynka pieczona z miodem nabijana goździkami
2021-03-29
średni
20 min
4
Szynka pieczona z miodem, nabijana goździkami, to aromatyczny kawałek mięsa, który możemy podać w plastrach jako danie obiadowe oraz jako przystawkę na świąteczny stół.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!
SKŁADNIKI
- 2,5 kg szynki surowej
- 2 szklanki pokruszonego chleba razowego
- 4 łyżki miodu
- kilkanaście goździków
- 2 łyżeczki zmielonych goździków
- sól
- biały pieprz
- 2/3 szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odkrój skórkę i warstwę tłuszczu, mięso natnij w kratkę co 3 cm, w każdy kwadrat wbij goździk.
- Oprósz solą i pieprzem, ułóż w brytfannie, wlej bulion i piecz w temp. 190 st. C ok. 2.5 godz., podlewając sosem.
- Chleb wymieszaj z miodem, posmaruj szynkę, piecz, aż na wierzchu powstanie skorupka. Całkowity czas pieczenia nie powinien przekroczyć 3 godzin.