Szynka pieczona z jabłkami - idealna na święta

2021-03-31
Szynka pieczona, świąteczna, z jabłkami
Autor: Shutterstock Szynka pieczona, świąteczna, z jabłkami
łatwy
25 min
4

Szynka pieczona z jabłkami jest przepyszna. Wcześniej marynowana w przyprawach, podana z sosem z czerwonego wina i bulionu, to przepis iście królewski. Tak podajemy szynkę na specjalne okazje: święta, uroczystości, czy proszony obiad.

Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu:

Więcej przepisów na pieczoną szynkę

Szynka wieprzowa to tradycyjny przysmak wielkanocnego stołu. Zobacz: Wieprzowina - jakie witaminy zawiera mięso wieprzowe? Pieczeń z szynki uchodzi za wykwintne danie. Soczyste mięso, subtelny smak i doskonały sos - czynią z tej potrawy króla świątecznego stołu.

Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis [WIDEO]

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szynki
  • 4 jabłka
  • po szklance bulionu i czerwonego wina
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majeranku
  • po kilka goździków i ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć 2 łyżeczkami soli i łyżeczką cukru.
  • Goździki i jałowiec utłuc w moździerzu. Przyprawami posypać mięso. Oprószyć je łyżką majeranku.
  • Włożyć do garnka, obciążyć np. deseczką i odstawić na dobę.
  • Po tym czasie szynkę opłukać i osuszyć. Ułożyć w posmarowanej smalcem brytfance. Piec około 2 godzin w 180oC. W trakcie pieczenia polewać bulionem wymieszanym z winem.
  • Sparzyć rodzynki. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Posypać jabłka pozostałym majerankiem i włożyć razem z rodzynkami do brytfanki na 10 minut przed końcem pieczenia.
  • Gotową szynkę wyjąć.
  • Sos przecedzić, zagotować i zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Podawać do gorącej pieczeni.