Szynka pieczona z jabłkami - idealna na święta
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Szynka pieczona z jabłkami jest przepyszna. Wcześniej marynowana w przyprawach, podana z sosem z czerwonego wina i bulionu, to przepis iście królewski. Tak podajemy szynkę na specjalne okazje: święta, uroczystości, czy proszony obiad.
Zobacz wideo o szynce, królowej świątecznego stołu:
Więcej przepisów na pieczoną szynkę
Szynka wieprzowa to tradycyjny przysmak wielkanocnego stołu. Zobacz: Wieprzowina - jakie witaminy zawiera mięso wieprzowe? Pieczeń z szynki uchodzi za wykwintne danie. Soczyste mięso, subtelny smak i doskonały sos - czynią z tej potrawy króla świątecznego stołu.
Szynka pieczona, podawana na gorąco: tradycyjny przepis [WIDEO]
Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]
Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia mięsa!
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szynki
- 4 jabłka
- po szklance bulionu i czerwonego wina
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majeranku
- po kilka goździków i ziaren jałowca
- sól
- pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć 2 łyżeczkami soli i łyżeczką cukru.
- Goździki i jałowiec utłuc w moździerzu. Przyprawami posypać mięso. Oprószyć je łyżką majeranku.
- Włożyć do garnka, obciążyć np. deseczką i odstawić na dobę.
- Po tym czasie szynkę opłukać i osuszyć. Ułożyć w posmarowanej smalcem brytfance. Piec około 2 godzin w 180
o C. W trakcie pieczenia polewać bulionem wymieszanym z winem. - Sparzyć rodzynki. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Posypać jabłka pozostałym majerankiem i włożyć razem z rodzynkami do brytfanki na 10 minut przed końcem pieczenia.
- Gotową szynkę wyjąć.
- Sos przecedzić, zagotować i zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Podawać do gorącej pieczeni.