Szybkie wrapy z patelni - z mięsem z obiadu, papryką i pieczarkami

Szybkie wrapy z patelni
Autor: Shutterstock Szybkie wrapy z patelni z mięsem i kolorowymi warzywami.
łatwy
20 min
4

To mój hitowy obiad z resztek. Jeśli zostaje mi smażone lub pieczone mięso z obiadu, przygotowuję następnego dnia szybkie wrapy z patelni. Nie raz i nie dwa okazywało się, że rodzinka chętniej pałaszowała ten obiad z resztek niż oryginalne danie. 

SKŁADNIKI

  • 300-400 g pieczonego lub smażonego mięsa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pieczarek
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • olej
  • 4 gotowe tortille

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na niewielkie, podłużne kawałki. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski.
  • Ogórki pokroić w półplasterki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Na sporej patelni rozgrzać olej i dodać czosnek, pieczarki i paprykę, po 1-2 minutach wrzucić pokrojone mięso.
  • Smażyć ok 4-5 minut, aż papryka nieco mięknie, ale nadal będzie chrupiąca.
  • Dodać kukurydzę i ogórki, przyprawić solą i pieprzem, zamieszać, zdjąć z ognia.
  • Placki tortilli delikatnie zwilżyć wodą i podgrzać na drugiej patelni, ale nie przypiekać na sztywno.
  • Na każdy placek nałożyć nieco mięsa z warzywami, zawinąć.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej