Szybka wieprzowina z marchewką i dymką - danie express w stylu azjatyckim

Szybka wieprzowina z marchewką i dymką - danie express w stylu azjatyckim
Autor: Shutterstock Szybka wieprzowina z marchewką i dymką oraz świeże produkty na drewnianym stole.
łatwy
25 min
3

Dieta bezglutenowa

Szybkie mięsko w stylu azjatyckim podane z azjatyckim makaronem lub białym ryżem jest aromatyczne i lekko pikantne. Wieprzowina przygotowana w ten sposób jest miękka i soczysta, naprawdę smaczna.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, czosnek obrać i pokroić w plasterki, chili oczyścić i cienko posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć przez chwile na dużym ogniu.
  • Zmniejszyć nieco ogień, wrzucić marchewkę, chili i czosnek i smażyć razem, aż mięso będzie miękkie.
  • Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną dymkę. Podawać z ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej