Szybka wieprzowina z marchewką i dymką - danie express w stylu azjatyckim
2021-07-08
łatwy
25 min
3
Dieta bezglutenowa
Szybkie mięsko w stylu azjatyckim podane z azjatyckim makaronem lub białym ryżem jest aromatyczne i lekko pikantne. Wieprzowina przygotowana w ten sposób jest miękka i soczysta, naprawdę smaczna.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 średnie marchewki
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, czosnek obrać i pokroić w plasterki, chili oczyścić i cienko posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć przez chwile na dużym ogniu.
- Zmniejszyć nieco ogień, wrzucić marchewkę, chili i czosnek i smażyć razem, aż mięso będzie miękkie.
- Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną dymkę. Podawać z ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne