Szukasz pomysłu na prosty i pożywny obiad? Ta wołowina sprawdzi się idealnie

Szukasz pomysłu na prosty i pożywny obiad? Ta wołowina sprawdzi się idealnie
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? To danie jest nie tylko pełne smaku, ale również niezwykle proste. Ten stek w papryce to naprawdę idealny sposób na obiad dla całej rodziny. Nie będzie trzeba się przy nim narobić, a wyjdzie perfekcyjnie za każdym razem.

Aromatyczne danie w kilka chwil. Wszystko w jednym garnku

Pełne smaku danie, które nikomu nie sprawi problemu. Aromatyczna wołowina z papryką to danie, które perfekcyjnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Mieszanka smaków i aromatów zachwyca tu, w szczególności, że w danie to wcale nie będzie trzeba włożyć dużo pracy.

Jest to klasyczne danie kuchni chińsko-amerykańskiej i jest ku temu powód. Jest proste w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i nie zajmuje dużo czasu. Całość przygotujemy w jednym garnku, co stanowczo usprawnia cały proces. Jeśli wolimy ostrzejsze dania, bez problemu możemy słodką paprykę zamienić na ostrą.

Tu naprawdę nie potrzeba wielkich umiejętności, by przygotować ten sycący posiłek. Zwłaszcza że jeśli chodzi o dodatki to najlepiej do tego dania pasuje nic innego jak zwykły ryż. Nie ma tu więc nic, co mogłoby sprawiać problem.

To naprawdę proste i aromatyczne danie, które wpadnie w gusta każdego. Można je bez problemu częściowo do siebie dopasować. Rozpłyńmy się więc w tych niesamowitych smakach, przy których nie będzie trzeba się napracować.

SKŁADNIKI

  • 400 g górnej części wołowiny
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 papryki (mogą być różne kolory)
  • 1 cebula
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka pomidorów 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w paski.
  • Na dużej patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy wołowinę oraz słodką i wędzoną paprykę.
  • Całość podsmażamy i dokładnie mieszamy.
  • Dolewamy bulion, posiekany czosnek i starty imbir.
  • Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę.
  • Dusimy kolejne 15 minut.
  • Mąkę mieszamy z sosem sojowym i 5 łyżki wody.
  • Dolewamy do mięsa, mieszamy i zagotowujemy.
  • Dodajemy pomidory w puszce i chwilę gotujemy.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej