Sznycle siekane z kurczaka: soczyste i miękkie

Sznycle siekane z kurczaka: soczyste i miękkie
Autor: Shutterstock.com Siekane sznycle z piersi kurczaka podane z korniszonami i sosem jogurtowym
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Sznycle z piersi kurczaka to właściwie banał. Można jednak to danie urozmaicić. Zamiast smażyć plastrów z filetu drobiowego, posiekaj pierś kurczaka lub indyka i zamień ją w soczyste sznycle, lepsze niż wszystkie kotlety świata. To jest prawdziwy smak! 

Co jest potrzebne do przygotowania sznycli siekanych?

Do przygotowania sznycli potrzebny jest oczywiście filet drobiowy, czyli pierś kurczaka lub indyka. Można także użyć polędwiczek. Wąskiego mięśnia wyciętego z mięśni piersiowych drobiu. Oprócz tego będziesz potrzebować spoiwa - jajek i mąki ziemniaczanej. Cebula, czosnek i natka pietruszki dodadzą sznyclom smaku i charakteru. 

Jak przygotować siekane sznycle z filetu drobiowego?

Filet z piersi kurczaka, bądź indyka, należy drobno posiekać na kawałki wielkości opuszki małego palca. Nie polecam siekania w malakserze, bo mięso z filetu drobiowego jest delikatne i rozpadnie się na miazgę, a chcemy, aby kawałki mięsa były wyczuwalne. Do posiekanego mięsa należy dodać przyprawy i wymieszać. Najlepiej masę odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wtedy mięso przedzie aromatem warzyw i ziół. Na koniec do damy dodajemy jajka i krochmal. Dobrze mieszamy. W ten sposób powstanie kleista masa, która zlepi nam wszystkie kawałeczki. Jednocześnie ten klej z jajka i mąki ziemniaczanej nada kotletom soczystości. 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki oleju do smażenia 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mięsa usunąć błonkę i ewentualne chrząstki. Pokroić na małe kawałki, a następnie posiekać dość drobno nożem. 
  • Cebulę posiekać drobno, dorzucić do posiekanego mięsa. 
  • Natkę pietruszki posiekać dość drobno, dorzucić do mięsa.
  • Dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie, aby mięso wchłonęło smak przypraw. Najlepiej odstawić do lodówki na około 30 minut. 
  • Dodać jajko, majonez i krochmal. Wymieszać na jednolitą masę. 
  • Formować jednakowej wielkości sznycle i smażyć na rozgrzanym oleju. 
  • Gotowe sznycle podawać z sosem jogurtowym
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej