Sznycle siekane z kurczaka: soczyste i miękkie

Sznycle z piersi kurczaka to właściwie banał. Można jednak to danie urozmaicić. Zamiast smażyć plastrów z filetu drobiowego, posiekaj pierś kurczaka lub indyka i zamień ją w soczyste sznycle, lepsze niż wszystkie kotlety świata. To jest prawdziwy smak! 

Sznycle siekane z kurczaka: soczyste i miękkie

i

Autor: com/ Shutterstock Siekane sznycle z piersi kurczaka podane z korniszonami i sosem jogurtowym
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Co jest potrzebne do przygotowania sznycli siekanych?

Do przygotowania sznycli potrzebny jest oczywiście filet drobiowy, czyli pierś kurczaka lub indyka. Można także użyć polędwiczek. Wąskiego mięśnia wyciętego z mięśni piersiowych drobiu. Oprócz tego będziesz potrzebować spoiwa - jajek i mąki ziemniaczanej. Cebula, czosnek i natka pietruszki dodadzą sznyclom smaku i charakteru. 

Jak przygotować siekane sznycle z filetu drobiowego?

Filet z piersi kurczaka, bądź indyka, należy drobno posiekać na kawałki wielkości opuszki małego palca. Nie polecam siekania w malakserze, bo mięso z filetu drobiowego jest delikatne i rozpadnie się na miazgę, a chcemy, aby kawałki mięsa były wyczuwalne. Do posiekanego mięsa należy dodać przyprawy i wymieszać. Najlepiej masę odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wtedy mięso przedzie aromatem warzyw i ziół. Na koniec do damy dodajemy jajka i krochmal. Dobrze mieszamy. W ten sposób powstanie kleista masa, która zlepi nam wszystkie kawałeczki. Jednocześnie ten klej z jajka i mąki ziemniaczanej nada kotletom soczystości. 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki oleju do smażenia 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mięsa usunąć błonkę i ewentualne chrząstki. Pokroić na małe kawałki, a następnie posiekać dość drobno nożem. 
  • Cebulę posiekać drobno, dorzucić do posiekanego mięsa. 
  • Natkę pietruszki posiekać dość drobno, dorzucić do mięsa.
  • Dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie, aby mięso wchłonęło smak przypraw. Najlepiej odstawić do lodówki na około 30 minut. 
  • Dodać jajko, majonez i krochmal. Wymieszać na jednolitą masę. 
  • Formować jednakowej wielkości sznycle i smażyć na rozgrzanym oleju. 
  • Gotowe sznycle podawać z sosem jogurtowym
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...