Sznycle siekane z kurczaka: soczyste i miękkie
Sznycle z piersi kurczaka to właściwie banał. Można jednak to danie urozmaicić. Zamiast smażyć plastrów z filetu drobiowego, posiekaj pierś kurczaka lub indyka i zamień ją w soczyste sznycle, lepsze niż wszystkie kotlety świata. To jest prawdziwy smak!
i
Dieta niskokaloryczna
Co jest potrzebne do przygotowania sznycli siekanych?
Do przygotowania sznycli potrzebny jest oczywiście filet drobiowy, czyli pierś kurczaka lub indyka. Można także użyć polędwiczek. Wąskiego mięśnia wyciętego z mięśni piersiowych drobiu. Oprócz tego będziesz potrzebować spoiwa - jajek i mąki ziemniaczanej. Cebula, czosnek i natka pietruszki dodadzą sznyclom smaku i charakteru.
Jak przygotować siekane sznycle z filetu drobiowego?
Filet z piersi kurczaka, bądź indyka, należy drobno posiekać na kawałki wielkości opuszki małego palca. Nie polecam siekania w malakserze, bo mięso z filetu drobiowego jest delikatne i rozpadnie się na miazgę, a chcemy, aby kawałki mięsa były wyczuwalne. Do posiekanego mięsa należy dodać przyprawy i wymieszać. Najlepiej masę odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wtedy mięso przedzie aromatem warzyw i ziół. Na koniec do damy dodajemy jajka i krochmal. Dobrze mieszamy. W ten sposób powstanie kleista masa, która zlepi nam wszystkie kawałeczki. Jednocześnie ten klej z jajka i mąki ziemniaczanej nada kotletom soczystości.
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka M
- 4 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mięsa usunąć błonkę i ewentualne chrząstki. Pokroić na małe kawałki, a następnie posiekać dość drobno nożem.
- Cebulę posiekać drobno, dorzucić do posiekanego mięsa.
- Natkę pietruszki posiekać dość drobno, dorzucić do mięsa.
- Dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie, aby mięso wchłonęło smak przypraw. Najlepiej odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Dodać jajko, majonez i krochmal. Wymieszać na jednolitą masę.
- Formować jednakowej wielkości sznycle i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Gotowe sznycle podawać z sosem jogurtowym.