Szaszłyki z karkówki z piekarnika - idealne na obiad, a także na imprezę

Szaszłyki z karkówki z piekarnika - idealne na obiad, a także na imprezę
Autor: Shutterstock Szaszłyki z karkówki są pyszne - soczyste i miękkie, dzięki marynowaniu mięsa
łatwy
45 min
4

Szaszłyki z karkówki z piekarnika to inny sposób na wykorzystanie schabu karkowego - poza pieczenią i kotletami. Dzięki marynowaniu mięsa oraz przerostom w nim, szaszłyki są soczyste, aromatyczne i miękkie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 30 dag niewielkich pieczarek
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 2-3 cebule
  • marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 łyżek oleju
  • papryka mielona ostra
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt grube plastry, a każdy z nich przetnij na 4 części.
  • Przygotuj marynatę: do miseczki przełóż miód, olej, musztardę, mieloną paprykę i przyprawę gyros. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem - ale uważaj, bo marynata już jest ostra.
  • Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą i przykryte włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, ale jeszcze lepiej na noc.
  • Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w dużą, a cebulę w plastry. Pieczarki oczyść.
  • Na patyczki od szaszłyków (wcześniej warto je namoczyć, po pieczeniu mięso łatwiej z nich zdjąć) nadziewaj naprzemiennie: zamarynowaną karkówkę, kolorowe papryki, pieczarki i cebulę.
  • Tak przygotowane szaszłyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można je też usmażyć na patelni grillowej). Piecz ok. 30 minut w 180ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej