Szaszłyki z karkówki z piekarnika - idealne na obiad, a także na imprezę
2022-01-04
łatwy
45 min
4
Szaszłyki z karkówki z piekarnika to inny sposób na wykorzystanie schabu karkowego - poza pieczenią i kotletami. Dzięki marynowaniu mięsa oraz przerostom w nim, szaszłyki są soczyste, aromatyczne i miękkie.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki bez kości
- 30 dag niewielkich pieczarek
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 2-3 cebule
- marynata:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 6 łyżek oleju
- papryka mielona ostra
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt grube plastry, a każdy z nich przetnij na 4 części.
- Przygotuj marynatę: do miseczki przełóż miód, olej, musztardę, mieloną paprykę i przyprawę gyros. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem - ale uważaj, bo marynata już jest ostra.
- Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą i przykryte włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, ale jeszcze lepiej na noc.
- Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w dużą, a cebulę w plastry. Pieczarki oczyść.
- Na patyczki od szaszłyków (wcześniej warto je namoczyć, po pieczeniu mięso łatwiej z nich zdjąć) nadziewaj naprzemiennie: zamarynowaną karkówkę, kolorowe papryki, pieczarki i cebulę.
- Tak przygotowane szaszłyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można je też usmażyć na patelni grillowej). Piecz ok. 30 minut w 180ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne