Świąteczną szynkę piekę według tego przepisu. Zachwyca aromatem i pysznym smakiem
Dieta bezglutenowa
W tym roku w Boże Narodzenie gwiazdą świątecznego stołu będzie pyszna i aromatyczna szynka pieczona. Dzięki znakomitej marynacie i odpowiedniemu przygotowaniu wychodzi soczysta, miękka i dosłownie rozpływa się w ustach. Jej przygotowanie jest łatwe, a postępując według tego przepisu aromatyczna szynka z piekarnika uda się już za pierwszym razem. Zobaczcie, jak ją zrobić i poznajcie sprawdzony przepis.
Jak zamarynować szynkę do pieczenia?
Aromatyczna szynka z piekarnika to doskonała propozycja na mięso na Boże Narodzenie. Swój niesamowity aromat i obłędny smak zawdzięcza marynacie. Przygotowuje się ją z kilku składników, które są łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok. W okresie przedświątecznym można je dostać w promocyjnych cenach. Marynatę przyrządza się z przypraw, ziół i składników, które idealnie się ze sobą komponują i podkreślają smak pieczonej szynki.
Marynatę do szynki przygotowuje się na bazie wody i oliwy z oliwek. Dodaje się także czosnek, miód, otartą skórkę z cytryny oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Aromatu i smaku dodają świeże zioła, takie jak rozmaryn i tymianek. Składniki wystarczy wymieszać i marynata jest gotowa. Wystarczy natrzeć nią mięso. Szynka powinna spędzić w marynacie całą noc, dlatego warto przyrządzić ją wieczorem, a następnego dnia upiec.
Co zrobić, aby pieczona szynka była soczysta?
Aromatyczna szynka z piekarnika na Boże Narodzenie jest miękka i wyjątkowo soczysta. Jak ją upiec, aby nie wyschła? Do formy, w której piecze się szynka, wlewa się trochę ciepłej wody. Mięso należy co kwadrans polewać wodą i sokami, które powstają w czasie pieczenia. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie soczyste i miękkie. Szynka nie wyschnie, a dzięki długiemu marynowaniu zyska cudowny aromat i pyszny smak. Po wyjęciu z piekarnika szynkę warto ostudzić pod folią aluminiową. Ta czynność także wpływa na soczystość pieczonego mięsa.
Jak upiec aromatyczną szynkę na Boże Narodzenie?
Przepis na pełną aromatu i smaku szynkę na Boże Narodzenie nie jest skomplikowany. To świetny przepis dla początkujących, którzy chcą oczarować swoją rodzinę w czasie tych zimowych świąt. Przygotowanie jest też szybkie, ale zanim szynka trafi do piekarnika, powinna spędzić w marynacie całą noc. Dzięki temu będzie smakować wybornie i stanie się miękka.
Jak więc zrobić najlepszą aromatyczną i soczystą szynkę na święta Bożego Narodzenia? Z tym przepisem to sama przyjemność. Przepis warto więc zapisać, ponieważ taką szynkę z piekarnika wystarczy zrobić raz, aby na stałe zagościła w świątecznym menu.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do szynki
- 2. krok – zamarynowanie szynki i wstawienie jej do lodówki na całą noc
- 3. krok – przełożenie szynki do formy do zapiekania i wlanie wody
- 4. krok – upieczenie szynki w piekarniku, skrapiając ją powstałymi sokami
- 5. krok – ostudzenie aromatycznej świątecznej szynki pod folią aluminiową
SKŁADNIKI
- 2 kg szynki wieprzowej
- 100 ml wody + 50 ml ciepłej
- 100 ml oliwy z oliwek
- 70 ml miodu
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać 100 ml wody i oliwę z oliwek. Dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą z cytryny oraz igiełki rozmarynu i listki tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Umytą i osuszoną szynkę przełożyć do marynaty. Dokładnie natrzeć nią mięso.
- Szynkę umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć szynkę z lodówki i odstawić na godzinę, aby nabrała temperatury otoczenia.
- Mięso przełożyć do siatki lub związać sznurkiem. Umieścić w formie do zapiekania.
- Obłożyć liśćmi laurowymi i skropić pozostałą marynatą. Do formy wlać 50 ml ciepłej wody.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec około 60 minut. Co 15 minut skrapiać szynkę sokami, który wytworzyły się w czasie pieczenia.
- Formę wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut. Usunąć siatkę lub sznurek, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać pokrojoną w plastry na święta Bożego Narodzenia i inne okazje.