Stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym oraz marynowanymi buraczkami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym to wykwintne danie kuchni Ziemi Lubuskiej - jednego z przystanków na tegorocznej trasie Lata z Radiem. Dziczyzna, niegdyś zarezerwowana tylko dla króla i szlachty, dziś gości na naszych stołach. Do steku z jelenia doskonale pasują marynowane buraczki. Idealnym uzupełnieniem dania będzie kieliszek regionalnego wina lubuskiego. Polecamy przepis na pyszny stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym i marynowanymi buraczkami.
Mięsa z jelenia nie marynujemy przed smażeniem ponieważ jeleni udziec ma wspaniały, charakterystyczny smak, który marynata zagłuszyłaby.
SKŁADNIKI
- 220-250 g mięsa z udźca jelenia, czyli 1 stek
- Na sos grzybowy:
- pół kilograma leśnych grzybów najlepiej borowików (mogą być podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100-130 ml śmietanki 30% tłuszczu lub chudszej
- natka zielonej pietruszki
- ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz
- oliwa extra virgin
- masło
- Na kaszę z okrasą:
- pół szklanki Kaszy bulgur z vermicelli
- 50 g boczku surowego parzonego
- 2 szalotki lub 1 nieduża cebula
- sól
- pieprz
- Na marynowane buraczki:
- 5 ugotowanych mini buraczków lub 1 duży ugotowany burak ćwikłowy
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- ćwiartka cytryny, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od zamarynowania buraczków. Z miodu, octu balsamicznego i soku z ćwiartki cytryny przygotowujemy marynatę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Mini buraczki lub jeden duży pokrojony w kostkę zostawiamy w marynacie na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na 12 godzin.
- Kaszę bulgur zalewamy osoloną wodą i gotujemy al dente. Ważne by kasza była z drobnym makaronem vermicelli z pszenicy durum, ponieważ lepiej wchłania sos i uwypukla jego smak.
- Do kaszy przygotowujemy okrasę. Na olej, wrzucamy małą cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia i na koniec solimy do smaku.
- Dodajemy do kaszy okrasę i podgrzewamy w rondlu, aż do podania.
- Pora na sos grzybowy. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i po chwili pokrojone grzyby. Smażymy aż do lekkiego zrumienienia grzybów. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i zalewamy śmietaną. Solimy dopiero po zagotowaniu śmietany. Można dodać kilka kropli sosu sojowego do smaku.
- Mięso z udźca przeznaczone na steki kroimy grubo w poprzek włókien. Stek oczyszczamy z resztek włókien i tak przygotowany nacieramy oliwą. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Zimne mięso wrzucone na rozgrzaną patelnię skurczy się i wyschnie na skutek szoku termicznego.
- Stek kładziemy na rozgrzaną patelnie grillową. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Potem dopiekamy w piekarniku w temperaturze 180 w zależności od ulubionego stopnia dosmażenia.
- Przed podaniem stek oprószamy gruboziarnistą solą i pieprzem. Podajemy z okraszoną boczkiem kaszą bulgur i marynowanymi buraczkami.