Soczysty schab pieczony w folii aluminiowej

Soczysty schab pieczony w folii aluminiowej
Autor: Shutterstock Taki schab doskonale smakuje na ciepło i na zimno
łatwy
25 min
4

Dieta niskokaloryczna

Soczysty schab pieczony w folii aluminiowej można oczywiście podać na ciepło, jako danie obiadowe. Ja jednak wolę go na zimno, jako wędlinę na kanapki. Jest delikatny, kruchy, ale nie suchy.

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu środkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • ulubione zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć i oczyścić z błon.
  • Z podanych składników przygotować marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso. Wstawić do lodówki na około 12 godzin.
  • Mięso szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez 120 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej