Soczysty schab pieczony w folii aluminiowej
2022-02-03
łatwy
25 min
4
Dieta niskokaloryczna
Soczysty schab pieczony w folii aluminiowej można oczywiście podać na ciepło, jako danie obiadowe. Ja jednak wolę go na zimno, jako wędlinę na kanapki. Jest delikatny, kruchy, ale nie suchy.
SKŁADNIKI
- 600 g schabu środkowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka majeranku
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- ulubione zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i oczyścić z błon.
- Z podanych składników przygotować marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso. Wstawić do lodówki na około 12 godzin.
- Mięso szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez 120 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne