Koncertowe udka kurczaka pieczone z jabłkami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Czy zastanawiacie się skrzydełko, czy nóżka? My podpowiadamy - nóżka! A nawet kilka nóżek. Jeszcze lepiej soczyste udka kurczaka pieczone z jabłkami. To pyszny sposób na urozmaicenie obiadowego menu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6-8 udek kurczaka
- 2-3 jabłka
- 2 cebule
- 2 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłek nie obierać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę również pokroić na ósemki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać niego musztardę, olej, miód, połowę listków tymianku, obie sproszkowane papryki i pieprz oraz trochę soli, pamiętając, że musztarda zawiera sól. Wymieszać na pastę. To będzie nasza marynata.
- Udka kurczaka posmarować marynatą, odstawić na 30 minut lub nawet 1 godzinę.
- Jabłka i cebule ułożyć na dnie naczynia do pieczenia posypać tymiankiem i majerankiem. Na jabłkach ułożyć udka kurczaka.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45-50 minut.