Soczysta perliczka nadziewana owocami z nalewki
2022-06-01
łatwy
40 min
4
Tym daniem zabłyśniemy na każdym przyjęciu. Perliczka zachwyci niebanalnym smakiem i soczystością, a dopełnieniem całości będzie sos powstały w czasie pieczenia i podrasowany owocami.
Generalnie, mięsko perliczki jest delikatne i chude (coś w sam raz dla dbających o linię), dlatego łatwo je wysuszyć. Wiem, jak do tego nie dopuścić – potrzebne są masło klarowane oraz… strzykawka i igła.
SKŁADNIKI
- tuszka perliczki
- masło klarowane
- owoce ponalewkowe (najlepiej: brusznica, żurawina, mirabelka, pigwowcówka itp.)
- jabłko
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- potrzebujemy także: rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, strzykawki i grubej igły
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztapiamy masło klarowane. Gdy się wystudzi i wciąż będzie płynne, nabieramy je do strzykawki i za pomocą igły ostrzykujemy nim mięso (przede wszystkim pierś, też pałki). Perliczka zyska na maślanym posmaku i nie będzie wiórowata, ale niezwykle soczysta.
- Tak przygotowaną tuszkę nacieramy solą i majerankiem oraz oprószamy grubo mielonym pieprzem.
- Czas na farsz. Kroimy jabłko (najlepsza będzie kronselka, szara reneta, antonówka) w grubą kostkę i mieszamy je z ponalewkowymi owocami – brusznicą lub żurawiną. W tym nadzieniu sprawdza się też mirabelka (wypestkowana) lub pigwowiec. Całość lekko solimy, doprawiamy majerankiem i resztą sklarowanego masła. Takim farszem nadziewamy perliczkę przez otwór, który powstał po usunięciu wnętrzności. Po jego bokach wiszą luźne płaty skóry – robimy w nich małe nacięcia i przetykamy przez nie skrzyżowane pałki. W ten sposób zamykamy tuszkę, by w czasie pieczenia nie wydostały się z niej owoce. Warto też „schować” końcówki skrzydełek w płacie skóry.
- Dajemy mięsu chwilę spokoju, by przeszło aromatami.
- Perliczkę możemy upiec w rękawie – ja jednak nad tworzywa sztuczne przedkładam szkło żaroodporne (albo porcelanę, glinę). Ułożoną w nim tuszkę okładam dodatkowo pozostałymi jabłkami z borówką/żurawiną.
- Perliczkę pieczemy w 180ºC około 1,5 godziny pod przykryciem i jakieś 10 minut bez przykrycia, by przyrumienić skórkę.
- Po wyjęciu z piekarnika pieczyste musi chwilę odpocząć.
- Porcjujemy mięso, a uprażone wewnątrz owoce dodajemy do powstałego w czasie pieczenia sosu. Są one tak miękkie, że wystarczy rozgnieść je widelcem, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Podajemy w sezonie z młodymi ziemniakami i surówką – nada się prosta z pomidorów i ogórków kiszonych. Dopełnieniem niech będzie kieliszek żurawinówki bądź brusznicówki.
Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu