Tylko jeden garnek i mnóstwo smaku. Ten pyszny kurczak z papryką sprawdzi się na rodzinny obiad

jednogarnkowy kurczak z papryką
Autor: Shutterstock Do garnka wrzuć kurczaka i kolorowe papryki. W 30 minut zrobisz sycący obiad dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dania jednogarnkowe mają same zalety. Nie tylko pysznie smakują i są aromatyczne, ale i można je zrobić łatwo i szybko. Idealnie sprawdzają się na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Właśnie taki jest jednogarnkowy kurczak wzbogacony kolorowymi paprykami. Zobaczcie, jak prosto można zrobić tę wyjątkowo smaczną i treściwą potrawę.

Jednogarnkowy obiad z kurczakiem

Potrawy, które przygotowuje się w jednym garnku, są pyszne, aromatyczne i sycące. Właśnie taki jest jednogarnkowy kurczak z papryką, na który przepis znajdziecie poniżej. To świetny wybór na domowy posiłek dla osób ceniących sobie wygodę, smak i oszczędność czasu. Zaletą tego typu dań jest także to, że doskonale smakują następnego dnia po przygotowaniu, kiedy smaki się przegryzą. Dlaczego warto zrobić jednogarnkowego kurczaka z papryką?

  • Oszczędność czasu i wysiłku – przygotowanie dania w jednym garnku minimalizuje czas potrzebny na gotowanie i sprzątanie. Mniej naczyń do umycia to duży plus.
  • Prostota i oszczędność – kurczak z papryką z jednego garnka to połączenie prostych i niedrogich składników oraz łatwe przygotowanie, co czyni je świetną lekcją dla początkujących kucharzy.
  • Bogactwo smaku – wszystkie składniki gotują się razem, dzięki czemu smaki i aromaty się przenikają i wzajemnie uzupełniają.

Jak zrobić kurczaka z papryką w jednym garnku?

Danie jednogarnkowe z kurczaka i papryki to przepis na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a wszystkie niezbędne składniki można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Ich cena nie jest wygórowana, więc ogólny koszt obiadu nie jest wysoki.

Jak więc robi się pysznego jednogarnkowego kurczaka z papryką? Przyrządzenie takiego sycącego obiadu to łatwe zadanie, które nie zajmuje dużo czasu. W sumie to około pół godziny.

  • 1. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
  • 2. krok – podsmażenie kurczaka z paprykami i pozostałymi warzywami
  • 3. krok – wlanie bulionu, dodanie koncentratu pomidorowego i przypraw
  • 4. krok – gotowanie dania przez 15 minut

Jak podawać jednogarnkowego kurczaka z papryką?

Pyszny i aromatyczny kurczak z papryką z jednego garnka to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Danie smakuje wyśmienicie, jest sycące i rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu, więc na pewno żadne resztki nie zostaną. Najlepiej zjeść je w ciągu trzech dni.

Aby posiłek był bardziej sycący, do jednogarnkowego kurczaka wzbogaconego papryką można podać gotowane ziemniaki. Dobrze smakuje także z chlebem lub chrupiącą bagietką. Gotową potrawę można też posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki, szczypiorek czy bazylia.

SKŁADNIKI

  • 700 g piersi kurczaka
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Doprawić solą i pieprzem.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się lekko rumienić.
  • Dodać pokrojone w kostkę cebulę i papryki. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
  • Wlać bulion drobiowy i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i bazylią. Wymieszać i gotować około 15 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub ulubionym pieczywem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej