Tak Ewa Wachowicz piecze soczyste udka kurczaka. Robotę robią azjatyckie dodatki

Dieta bezglutenowa
Kto lubi udka kurczaka z piekarnika, na pewno zachwyci się przepisem Ewy Wachowicz. Jej udka są wyjątkowo smaczne. Mięso jest miękkie i soczyste, a skórka przyjemnie chrupiąca. Swój pyszny smak zawdzięczają marynacie z kilku składników pochodzenia azjatyckiego. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pełne smaku i aromatu pieczone udka kurczaka.
Z czego Ewa Wachowicz robi marynatę do udek kurczaka?
Przepis Miss Polski na pełne smaku i wyjątkowo aromatyczne udka kurczaka z piekarnika wyróżnia się pod wieloma względami. Pierwszym z nich jest marynata, dzięki której kurczak smakuje tak dobrze. To właśnie mieszanka kilku produktów i przypraw sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie. Ewa wykorzystuje do niej składniki, których często używa się w kuchni azjatyckiej. Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje:
- olej ryżowy
- ocet jabłkowy
- przyprawy – sól, curry, słodka i ostra papryka
Jak Ewa Wachowicz robi udka kurczaka z piekarnika?
Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się tak dużą popularnością, ponieważ nie są trudne i zawsze się udają. Nie inaczej jest z tymi soczystymi udkami kurczaka z piekarnika. Przepis na to smaczne danie idealne na rodzinny obiad jest łatwy i szybki. Warto pamiętać, że udka powinny spędzić w marynacie od trzech do czterech godzin. Dzięki temu przejdą przyprawami, a po upieczeniu podbiją każde podniebienie.
Jak więc zrobić udka kurczaka według przepisu Ewy Wachowicz? Najlepiej postępować według kolejnych kroków, a danie uda się za pierwszym razem. To świetna lekcja dla osób, które dopiero uczą się domowego gotowania. Z przepisem Ewy wszystko się uda.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do kurczaka
- 2. krok – zamarynowanie udek kurczaka
- 3. krok – upieczenie udek kurczaka w piekarniku
Jak Ewa Wachowicz piecze udka kurczaka?
Udka Ewy Wachowicz smakują obłędnie. Pyszny smak i chrupiącą skórkę zapewnia odpowiednie pieczenie. Mięsa nie układa się w formie do zapiekania, a kładzie na kratce. Dlatego na dół piekarnika należy wstawić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, aby tłuszcz miał miejsce do skapywania. Po 40 minutach danie jest gotowe i można od razu je podawać.
Zaletą tego przepisu jest to, że udka kurczaka można upiec nie tylko w piekarniku. Sprawdzi się też grill i patelnia grillowa. W każdej wersji udka kurczaka według przepisu Ewy Wachowicz smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 8 udek kurczaka
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać olej ryżowy i ocet jabłkowy. Doprawić solą, curry, słodką oraz ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
- Do marynaty włożyć udka kurczaka i natrzeć je mieszanką.
- Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 3 do 4 godzin.
- Udka ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, umieszczając pod nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia, aby tłuszcz mógł skapywać. Piec około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla, aby skórka stała się rumiana i chrupiąca.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.