Japoński sposób na szybki obiad. Wystarczy kilka prostych składników

Japoński sposób na szybki obiad. Wystarczy kilka prostych składników
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Japoński sposób na aromatyczną wieprzowiną. Butadon to prosty sposób na przepyszne danie, które będzie ciekawą alternatywą dla mięs, po które sięgamy zazwyczaj. Jest proste w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i zapewni nam sytość na długi czas. Podpowiadamy, jak go przygotować.

Japońska uczta w kilka chwil. Rozsmakuj się w tej wieprzowinie

Butadon to prawdziwy smak Japonii. To danie pochodzi z Hokkaido, gdzie powstało na początku XX wieku, kiedy to wołowina była bardzo droga i ciężkodostępna. Wieprzowina była znacznie łatwiej i taniej dostępna. Danie to szybko się stało ogromnym sukcesem i obecnie jest jednym z ulubionych.

Warto jednak wiedzieć, że przygotowany przez nas przepis różni się od oryginału, gdzie zamiast wina dodajemy 2 łyżki mirinu i 2 łyżki sake. Wówczas dodaje się również tylko 1 łyżkę cukru. Przepis został nieco zmieniony na Polskie potrzeby, ponieważ te składniki są u nas trudno dostępne.

Smak naszego dania jest niezwykle intensywny, ale z pewnością przepyszny. Jest to proste do przygotowania danie, które zasmakuje każdemu, bez większego problemu. Nie potrzeba specjalnych umiejętności ani składników, by przygotować to idealnie skomponowane danie.

Jest proste, szybkie i niezwykle smaczne. Jeśli więc szukamy prostego sposobu na coś pysznego - ten przepis jest dla nas idealny. Bez większych problemów i niesamowitych umiejętności.

SKŁADNIKI

  • 300 g wieprzowiny (najlepiej łopatka lub karkówka)
  • 2 miski ugotowanego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy sos sojowy, wino, cukier i imbir.
  • Nasze mięsko oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
  • Podsmażamy mięso na oleju sezamowym.
  • Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dolewamy nasz sos.
  • Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Na gorący ryż wykładamy porcję mięsa z sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej