Sąsiadka przywiozła ten przepis prosto z Japonii. Te klopsiki podbijają serca

Sąsiadka przywiozła ten przepis prosto z Japonii. Te klopsiki podbijają serca
Autor: Shutterstock.com Sąsiadka przywiozła ten przepis prosto z Japonii. Te klopsiki podbijają serca
łatwy
10 min
8

Dieta niskokaloryczna

Te miękkie i soczyste klopsiki są idealnym pomysłem na obiad. Japońskie tsukune są proste do przygotowania, a smakują lepiej niż te, które już świetnie znamy. Wykonane z kurczaka i podawane z sosem teriyaki to idealny sposób na azjatyckie smaki w prostym wykonaniu.

Tsukune - klopsiki, które zaskakują. Pyszne, delikatne i proste w przygotowaniu

Przepyszne, delikatne klopsiki tsukune wykonane są z mielonego kurczaka i bardzo często podaje się je w formie szaszłyków. Największą popularnością cieszą się w japońskich barach i na ulicznych straganach. Głównie dzięki łatwości ich przygotowanie. Można je smażyć, grillować czy gotować na parze. Jednak rzecz jest jednak niezmienna - słodki sos, który idealnie komponuje się z mięsem.

Klopsiki te charakteryzują się bogatym smakiem, który zawdzięczają mieszance czosnku, imbiru, oleju sezamowego i sosy sojowego. Natomiast dodatek jajka i skrobi ziemniaczanej sprawia, że klopsiki są delikatne i mają lekko lepką konsystencję.

Jak podawać japońskie klopsiki? Możliwości jest cała masa

Klopsiki te zazwyczaj są podawane z ryżem, choć świetnie sprawdzą się również do makaronu ramen czy po prostu jako przekąska podawana na patyczkach. Co więcej, znaleźć można różne warianty tych ciekawych klopsików.

Niektórzy do środka dodają ser, inni warzywa (np. marchewkę, paprykę czy shiitake), a jeszcze inni wolą klopsiki w pikantnej wersji, z dodatkiem pasty chili.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Na sos:
  • 3 łyżki sosy sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego (mirin)
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy wszystkie składniki na klopsiki, aż masa będzie jednolita.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopiki.
  • Smażymy na natłuszczonej patelni aż będą złociste i wysmażone.
  • W małym rondelki mieszamy wszystkie składniki sosu.
  • Podgrzewamy na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje.
  • Sos dolewamy do klopsiki i mieszamy, aż równomiernie pokryje mięso.
  • Gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aż sos oblepi mięso.
Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej