Królewski bankiet w twoim domu. To eleganckie danie zachwyci każdego

Królewski bankiet w twoim domu. To eleganckie danie zachwyci każdego
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Chcesz jeść niczym rodzina królewska? To nic trudnego! Wiemy, jak w domu możesz przygotować danie główne, które pojawiło się w menu podczas spotkania rodziny królewskiej z prezydentem USA Trumpem w zamku Windsor. Elegancja i niesamowity smak na wyciągnięcie każdej ręki.

Wizyta Trumpa w Wielkiej Brytanii. Wiemy co podawano w zamku Windsor

Bankiet, który odbył się podczas wizyty prezydenta USA w zamku Windsor to nie lada wydarzenie. Cała impreza obsługiwana była przez personel w eleganckich mundurkach, który wszystko robił niczym w zegarku. Na bankiecie znalazło się 160 osób. Każdy z nich mógł jeść z niesamowite dania z napisanego po francusku menu.

Wśród proponowanych dań znalazły się:

  • Panna Cotta z rukwi wodnej z Hampshire z kruchym ciastem parmezanowym i sałatką z jajek przepiórczych
  • Organiczne ballotine z kurczaka z Norfolk z cukinią i fasolą hiszpańską, dynią z przyprawami i prażonymi pestkami, boćwiną z masłem oraz ziemniakami fondantowymi.
  • Bomba lodowa o smaku waniliowym z sorbetem malinowym z Kentu i lekko gotowanymi śliwkami Wiktorii

A po kolacji? Czas na symboliczne drinki

Goście mogli również wybrać z obfitej karty win. Niektóre z drinków były niezwykle symboliczne. Przykładem może być porto z 1945 roku, czyli roku urodzenia prezydenta Trumpa. Był również koniak z 1912 roku, czyli roku urodzenia matki prezydenta, pochodzącej ze Szkocji.

Dziś jednak nie będziemy mówić o drinkach, a właśnie o jedzeniu. Jeśli chcemy w prosty sposób możemy poczuć się niczym na eleganckim bankiecie u royalsów. A wystarczy ten przepis na ballotine z kurczaka z cukinią.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 kromka chleba namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżych ziół (tymianek, bazylia lub pietruszka)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka kroimy na cienkie płaty.
  • Rozbijamy tłuczkiem do równej grubości.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Cukinie ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy do puszczenia wody.
  • Dobrze ją odciskamy.
  • Na patelni podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek.
  • Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż odparuje wilgoć.
  • Zdejmujemy z ognia, mieszamy z parmezanem, jajkiem, chlebem i ziołami.
  • Na foli spożywczej układamy kurczaka.
  • Nakładamy farsz i zwijamy bardzo ciasno w rulon.
  • Szczelnie zawijamy i owijamy folią aluminiową.
  • Gotujemy około 20 minut w lekko gotującej się wodzie.
  • Ostudzone roladki kroimy w plastry.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej