Królewski bankiet w twoim domu. To eleganckie danie zachwyci każdego

Dieta bezglutenowa
Chcesz jeść niczym rodzina królewska? To nic trudnego! Wiemy, jak w domu możesz przygotować danie główne, które pojawiło się w menu podczas spotkania rodziny królewskiej z prezydentem USA Trumpem w zamku Windsor. Elegancja i niesamowity smak na wyciągnięcie każdej ręki.
Wizyta Trumpa w Wielkiej Brytanii. Wiemy co podawano w zamku Windsor
Bankiet, który odbył się podczas wizyty prezydenta USA w zamku Windsor to nie lada wydarzenie. Cała impreza obsługiwana była przez personel w eleganckich mundurkach, który wszystko robił niczym w zegarku. Na bankiecie znalazło się 160 osób. Każdy z nich mógł jeść z niesamowite dania z napisanego po francusku menu.
Wśród proponowanych dań znalazły się:
- Panna Cotta z rukwi wodnej z Hampshire z kruchym ciastem parmezanowym i sałatką z jajek przepiórczych
- Organiczne ballotine z kurczaka z Norfolk z cukinią i fasolą hiszpańską, dynią z przyprawami i prażonymi pestkami, boćwiną z masłem oraz ziemniakami fondantowymi.
- Bomba lodowa o smaku waniliowym z sorbetem malinowym z Kentu i lekko gotowanymi śliwkami Wiktorii
A po kolacji? Czas na symboliczne drinki
Goście mogli również wybrać z obfitej karty win. Niektóre z drinków były niezwykle symboliczne. Przykładem może być porto z 1945 roku, czyli roku urodzenia prezydenta Trumpa. Był również koniak z 1912 roku, czyli roku urodzenia matki prezydenta, pochodzącej ze Szkocji.
Dziś jednak nie będziemy mówić o drinkach, a właśnie o jedzeniu. Jeśli chcemy w prosty sposób możemy poczuć się niczym na eleganckim bankiecie u royalsów. A wystarczy ten przepis na ballotine z kurczaka z cukinią.
SKŁADNIKI
- 2 filety z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 kromka chleba namoczona w mleku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżych ziół (tymianek, bazylia lub pietruszka)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka kroimy na cienkie płaty.
- Rozbijamy tłuczkiem do równej grubości.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Cukinie ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy do puszczenia wody.
- Dobrze ją odciskamy.
- Na patelni podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek.
- Dodajemy cukinię i podsmażamy, aż odparuje wilgoć.
- Zdejmujemy z ognia, mieszamy z parmezanem, jajkiem, chlebem i ziołami.
- Na foli spożywczej układamy kurczaka.
- Nakładamy farsz i zwijamy bardzo ciasno w rulon.
- Szczelnie zawijamy i owijamy folią aluminiową.
- Gotujemy około 20 minut w lekko gotującej się wodzie.
- Ostudzone roladki kroimy w plastry.