Szynka w porto - przepis nie tylko na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Szynka w porto przygotowana w domu jest zdrowsza, ponieważ nie zawiera konserwantów. Tak przygotowana szynka będzie pyszna na ciepło z sosem i ziemniakami czy do kanapki w stylu amerykańskim. Gdy nam się znudzi, możemy ją zamrozić i poczekać, aż za nią zatęsknimy. Wypróbuj nasz przepis na szynkę w porto!
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!
SKŁADNIKI
- szynka wieprzowa (1 kg)
- sól
- pieprz
- papryka ostra w proszku
- majeranek
- oregano
- ząbek czosnku
- Marynata:
- liście laurowe
- trzy ząbki czosnku
- pół cebuli
- jedna marchewka
- sos sojowy
- porto ewentualnie martini rosso (1 kieliszek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę natrzeć solą, pieprzem, ziołami i ząbkiem czosnku. Składniki marynaty połączyć ze sobą i zalać szynkę. Wstawić w naczyniu do lodówki - najlepiej na 24 godziny.
- Po wyjęciu oczyszczamy szynkę ze składników marynaty i dajemy jej postać w temperaturze pokojowej pół godziny. Następnie obsmażamy ją krótko na dobrze rozgrzanej patelni i wkładamy do garnka – dusimy około godziny, podlewając marynatą lub winem.
- Po godzinie wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Dla lepszego efektu (szynka będzie bardziej miękka) możemy wsadzić ją do piekarnika rozgrzanego do 120-140 stopni - wtedy trzymamy ją dłużej – ponad godzinę.