Panna cotta z sosem malinowym: przepis na włoski deser
2021-03-29
średni
300 min
4
Panna cotta to pyszny włoski deser - lekki jak obłok. Powstaje z gotowanej śmietany, cukru, wanilii. Łatwy do przygotowania, smakuje nadzwyczajnie. Można go podać z sosem z letnich owoców, np. malin.
Panna cotta z malinami
Pana cotta z domowym kisielem malinowym
SKŁADNIKI
- 1 l tłustej śmietany (30-36% tłuszczu)
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 90 ml zimnej wody
- sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru
- olej roślinny do nasmarowania kokilek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem podgrzewaj na małym ogniu śmietanę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia, dodaj laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Odstaw na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj sos malinowy. Maliny z cukrem gotuj przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas, aż maliny się rozpadną. Sos przechowaj w lodówce.
- Kokilki na panna cottę posmaruj cienko bezsmakowym olejem, np. z pestek winogron lub słonecznikowym. Po 30 minutach postaw rondel ze śmietaną na ogień i podgrzej. W tym czasie wymieszaj żelatynę z 90 ml zimnej wody w sporej misce i odstaw na 5-10 min. Gdy śmietana będzie już ciepła, połóż sitko na misce z żelatyną i przelej przez nie śmietanę. Masę dokładnie wymieszaj. Wypełnij przygotowane kokilki masą śmietanową i odstaw do przestygnięcia. Wstaw je do lodówki na co najmniej 3-4 godz., aż panna cotta stężeje.
- Aby wyjąć panna cottę z kokilki, należy zanurzyć naczynie w gorącej wodzie na 10-15 sekund. Panna cottę podawaj polaną sosem malinowym.