Smakowita, że aż się uszy trzęsą. Kapusta zasmażana jest idealnym dodatkiem do obiadu

2024-03-15
Kinga Goldstein
Smakowita, że aż się uszy trzęsą. Kapusta zasmażana jest idealnym dodatkiem do obiadu
Autor: Shutterstock.com Kapusta zasmażana do obiadu
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przygotowując obiad czasami zachodzimy o głowę co podać jako dodatek do głównego dania. Warto wówczas sięgnąć po jeden z klasyków polskiej kuchni, czyli kapustę zasmażaną. Nie tylko pysznie smakuje, ale jest również treściwa. Idealnie dopasuje się do większości dań mięsnych. Co więcej, dobrze przygotowaną można jeść jako osobny posiłek. Sprawdzamy, jak przygotować perfekcyjną kapustę zasmażaną.

Co potrzeba do kapusty zasmażanej?

Znaleźć można wiele wersji zasmażanej kapusty. Wszystko zależy od tego, jakiej kapusty użyjemy. Do wykonania można użyć zarówno świeżej, jak i kiszonej kapusty. Będą się one wówczas różniły nieco smakiem, jednak sam sposób wykonania pozostaje bardzo podobny. Do kapusty zasmażanej można również dodać na przykład boczek czy kiełbaskę, by była jeszcze bardziej treściwa. Najpopularniejsza kapusta zasmażana, jest jednak po prostu dobrze doprawioną, ugotowaną kapustą kiszoną. By ją przygotować, będziemy potrzebować:

  • kapusty kiszonej
  • cebuli
  • oleju roślinnego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • majeranek
  • kminek
  • masło
  • mąkę
  • sól, pieprz

Jak zrobić zasmażaną kapustę?

Samo przygotowanie zasmażanej kapusty kiszonej nie należy do ciężkich. Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i delikatnie kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dorzucamy do niej posiekaną kapustę i smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy szklankę gorącej wody i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Na patelnie rozgrzewamy masełko i przesmażamy na nim mąkę, aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Dolewamy do niej kilka łyżek płynu z kapusty. Dodajemy zasmażkę do garnka z kapustą, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Na koniec doprawiamy naszą kapustę do smaku.

SKŁADNIKI

  • 600 g kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy i delikatnie siekamy.
  • Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę szklimy w większym garnku.
  • Dodajemy kapustę i całość podsmażamy, mieszając co jakiś czas.
  • Do kapusty dolewamy szklankę gorącej wody.
  • DOdajemy liść laurowy, pieprz, kminek, majeranek i ziele angielskie, całość dokładnie mieszamy.
  • Dusimy przez około 30-40 minut na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. 
  • Na patelnie wrzucamy masło i przesmażamy mąkę, to by lekko się zarumieniła.
  • Dodajemy kilka łyżek płynu z kapusty i dokładnie mieszamy.
  • Zasmażkę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
  • Doprawiamy do smaku.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Kinga Goldstein