Skrzydełka w cydrze. Przepis na soczystego kurczaka z nutą słodyczy
2023-03-09
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Skrzydełka w cydrze szybko mogą stać się waszym nowym ulubionym daniem. Przyrządzone według tego przepisu są soczyste, aromatyczne i po prostu przepyszne. Mają słodko-ostry smak i świetnie smakują o każdej porze roku. Sprawdźcie przepis na super skrzydełka w cydrze.
Przepis na skrzydełka w cydrze
- To łatwy przepis na obłędne skrzydełka kurczaka w sosie z cydru, których słodko-ostry smak zachwyca.
- Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale mięso powinno marynować się w przyprawach i musztardzie minimum dwie godziny.
- Lista składników obejmuje produkty, które są dostępne i niedrogie.
- Kurczaka można zamarynować w musztardzie ostrej jak Dijon lub sarepska, ale sprawdzi się też tradycyjna stołowa lub delikatna miodowa. Skrzydełka będą ciekawie prezentować się z dodatkiem musztardy francuskiej.
- Sos Worcestershire zastąpi sos barbecue lub ciemny sojowy.
- W tym przepisie skrzydełka piecze się w piekarniku, ale można też zrobić je na tackach na grillu.
Z czym podawać skrzydełka w cydrze?
Skrzydełka kurczaka w sosie z cydru pysznie smakują z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Można podać do nich także grillowane kolorowe warzywa. Sprawdzą się też różne surówki i sałatki oraz sosy. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Upieczone skrzydełka można posypać sezamem lub świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
- 800 g skrzydełek kurczaka
- 1 szklanka cydru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i ostrą papryką. Dodać 2 łyżki musztardy i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Cydr wymieszać z octem jabłkowym i sosem Worcestershire. Przelać do rondla i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać pozostałą musztardę i wymieszać. Rondel przykryć i zestawić z ognia.
- Skrzydełka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 30 minut. W połowie pieczenia skrzydełka przełożyć na drugą stronę.
- Blachę wyjąć z piekarnika i skrzydełka posmarować 1/4 sosu. Wstawić do piekarnika i zapiekać 3 minuty. Wyjąć, skrzydełka przełożyć na drugą stronę i posmarować 1/4 sosu. Zapiekać kolejne 3 minuty.
- Upieczone skrzydełka ostrożnie przełożyć do pozostałego sosu i dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu z pieczonymi ziemniakami, frytkami czy grillowanymi warzywami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne