Schab w sosie dyniowym - jesienne must have na twoim stole

Schab w sosie dyniowym -  jesienne must have na twoim stole
Autor: Shutterstock Delikatny schab pieczony w rękawie doskonale smakuje z sosem dyniowym i puree ze słodkich ziemniaków
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Schab w sosie dyniowym to znakomity pomysł na jesienny obiad w nowej odsłonie. Choć składniki dania są dobrze znane i powszechnie dostępne, to  ich zestawianie nie jest  popularne - a szkoda, bo danie jest  lekkostrawne, pyszne i efektownie prezentuje się na talerzu. Ja podaję tak przyrządzony schab z puree z pieczonych batatów, które są świetnym uzupełnieniem tej potrawy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 750 g dyni
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • kawałek  surowego  imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • papryka wędzona, sól i pieprz
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Mięso  włożyć do rękawa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC.
  • Równocześnie z mięsem, na blaszce piekarnika piec dynię ze skórką pokrojoną na kawałki i pozbawioną pestek  oraz cebulę i czosnek w łupinkach. Warzywa spryskać lekko oliwą przed pieczeniem.
  • Gdy dynia będzie miękka, blaszkę wyjąć z piekarnika, dynię pozbawić skórek, a czosnek łupinek. Całość, wraz z upieczoną cebulą zblendować, przyprawić imbirem, solą i pieprzem.
  • Dodać do rondla z łyżką masła, podgrzać i ewentualnie doprawić do smaku - sos dyniowy powinien być gęsty, słodko-ostry. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki -  możesz dodać do  sosu 100 ml  mleczka kokosowego.
  • Schab po upieczeniu pozostawić na 5-10 minut, żeby mięso odpoczęło,  następnie kroić na plastry i podawać polane sosem dyniowym.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej