Schab w sosie dyniowym - jesienne must have na twoim stole
2022-10-11
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Schab w sosie dyniowym to znakomity pomysł na jesienny obiad w nowej odsłonie. Choć składniki dania są dobrze znane i powszechnie dostępne, to ich zestawianie nie jest popularne - a szkoda, bo danie jest lekkostrawne, pyszne i efektownie prezentuje się na talerzu. Ja podaję tak przyrządzony schab z puree z pieczonych batatów, które są świetnym uzupełnieniem tej potrawy.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- 750 g dyni
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 cebule
- kawałek surowego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
- papryka wędzona, sól i pieprz
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Mięso włożyć do rękawa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC.
- Równocześnie z mięsem, na blaszce piekarnika piec dynię ze skórką pokrojoną na kawałki i pozbawioną pestek oraz cebulę i czosnek w łupinkach. Warzywa spryskać lekko oliwą przed pieczeniem.
- Gdy dynia będzie miękka, blaszkę wyjąć z piekarnika, dynię pozbawić skórek, a czosnek łupinek. Całość, wraz z upieczoną cebulą zblendować, przyprawić imbirem, solą i pieprzem.
- Dodać do rondla z łyżką masła, podgrzać i ewentualnie doprawić do smaku - sos dyniowy powinien być gęsty, słodko-ostry. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki - możesz dodać do sosu 100 ml mleczka kokosowego.
- Schab po upieczeniu pozostawić na 5-10 minut, żeby mięso odpoczęło, następnie kroić na plastry i podawać polane sosem dyniowym.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!