Schab w kremowym sosie barbecue. Zrób choć raz, a pokochasz ten smak
2022-07-29
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Sos barbecue przyprawiony odrobiną słodkiej śmietanki smakuje wybornie - nabiera delikatności i aksamitnej konsystencji. NIEmal każdy rodzaj wieprzowiny uduszony w nim smakuje świetnie. Nadaje się schab, łopatka, karkówka, a i żeberka tak przygotowanie będą bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- sól i pieprz
- wędzona papryka
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki pikantnego ketchupu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 wędzonych śliwek
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- majeranek
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone śliwki zalać niedużą ilością gorącej wody i zblendować. Do śliwkowego puree dodać keczup, koncentrat, miód, sok z cytryny i sos sojowy oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać lub krótko zblendować.
- Schab pokroić na paski lub w niedużą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i wędzoną papryką, zrumienić równomiernie na niedużej porcji oleju. Zdjąć z patelni.
- Na patelnie wlać jeśli potrzeba dodatkowa porcje oleju i wrzucić na nią cebule i czosnek. Zeszklić.
- Gdy cebula będzie miękka dodać do niej mięso i wlać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem, oregano i papryką.
- Patelnie przykryć i dusić wszystko razem, aż mięso będzie miękkie. Na ostatnie kilka minut duszenia odkryć patelnie, aby odparował nadmiar płynu.
- Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję dodać do niego śmietankę i wymieszać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne