Schab w kremowym sosie barbecue. Zrób choć raz, a pokochasz ten smak

Schab w sosie barbecue
Autor: Shutterstock Danie można podać z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Sos barbecue przyprawiony odrobiną słodkiej śmietanki smakuje wybornie - nabiera delikatności i aksamitnej konsystencji. NIEmal każdy rodzaj wieprzowiny uduszony w nim smakuje świetnie. Nadaje się schab, łopatka, karkówka, a i żeberka tak przygotowanie będą bardzo smaczne.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • wędzona papryka
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki pikantnego ketchupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 wędzonych śliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • majeranek
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone śliwki zalać niedużą ilością gorącej wody i zblendować. Do śliwkowego puree dodać keczup, koncentrat, miód, sok z cytryny i sos sojowy oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać lub krótko zblendować.
  • Schab pokroić na paski lub w niedużą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i wędzoną papryką, zrumienić równomiernie na niedużej porcji oleju. Zdjąć z patelni.
  • Na patelnie wlać jeśli potrzeba dodatkowa porcje oleju i wrzucić na nią cebule i czosnek. Zeszklić. 
  • Gdy cebula będzie miękka dodać do niej mięso i wlać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem, oregano i papryką.
  • Patelnie przykryć i dusić wszystko razem, aż mięso będzie miękkie. Na ostatnie kilka minut duszenia odkryć patelnie, aby odparował nadmiar płynu.
  • Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję dodać do niego śmietankę i wymieszać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej