Schab po żydowsku. Raz spróbujesz i nie wrócisz do zwykłych schabowych
2022-09-07
łatwy
30 min
4
Schab po żydowsku to kotlety upieczone z dodatkiem aromatycznego sosu, który nadaje schabowi niepowtarzalnej miękkości i aromatu. Danie wyborne i nieskomplikowane, przygotowane z łatwo dostępnych składników.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, majeranek
- olej
- mąka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem i obtaczamy w mące.
- Mięso podsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plastry, a paprykę w drobne kawałki.
- Warzywa chwilę podsmażamy na oleju, po czym układamy na plastrach schabu.
- Całość zalewamy sosem przygotowanym z zalewy z papryki (około pół szklanki), przecieru pomidorowego oraz ketchupu. Schab pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasz przepis na idealne schabowe