Schab po żydowsku. Raz spróbujesz i nie wrócisz do zwykłych schabowych

Schab po żydowsku. Raz spróbujesz i nie wrócisz do zwykłych schabowych
Autor: Shutterstock Kotlety ze schabu uduszone w sosie z papryką i pieczarkami są niezwykle aromatyczne i soczyste
łatwy
30 min
4

Schab po żydowsku to kotlety upieczone z dodatkiem aromatycznego sosu, który nadaje schabowi  niepowtarzalnej miękkości  i aromatu.  Danie wyborne i nieskomplikowane, przygotowane z łatwo dostępnych składników.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej
  • mąka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem i obtaczamy w mące.
  • Mięso podsmażamy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plastry, a paprykę w drobne kawałki.
  • Warzywa chwilę podsmażamy na oleju, po czym układamy na plastrach schabu.
  • Całość zalewamy sosem przygotowanym z zalewy z papryki (około pół szklanki), przecieru pomidorowego oraz ketchupu. Schab pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasz przepis na idealne schabowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej