Schab po bosmańsku. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
2022-07-07
łatwy
25 min
4
Schab po bosmańsku to sposób na delikatny schabowy gulasz w aromatycznym sosie. Jeśli więc znudziły ci się schabowe, śmiało sięgaj po ten przepis, będziesz miło zaskoczony prostotą wykonania i smakiem tego dania.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- curry
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w cienkie paseczki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo pokroić w plasterki (ja wolę tę drugą wersję), a cebulę pokroić w kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu partiami obsmażyć schab oprószony mąką ziemniaczaną - do lekkiego zrumienienia.
- Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę - do zeszklenia.
- Do cebuli dodać marchewkę i mięso, doprawić solą i pieprzem, dodać curry i całość podlać niewielką ilością wody.
- Dusić do miękkości mięsa - ok. 30 minut. Na koniec dodać do sosu koncentrat pomidorowy, wymieszać i danie ponownie zagotować.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne