Schab po bosmańsku. To danie pokochasz od pierwszego kęsa

Schab po bosmańsku. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Gdy kotlety schabowe to nie twoja bajka, zrób schab po bosmańsku
łatwy
25 min
4

Schab po bosmańsku to sposób na delikatny schabowy gulasz w aromatycznym sosie. Jeśli więc znudziły ci się schabowe, śmiało sięgaj po ten przepis, będziesz miło zaskoczony prostotą wykonania i smakiem tego dania.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić w cienkie paseczki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo pokroić w plasterki (ja wolę tę drugą wersję), a cebulę pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzanym tłuszczu partiami obsmażyć schab oprószony mąką ziemniaczaną - do lekkiego zrumienienia.
  • Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę - do zeszklenia.
  • Do cebuli dodać marchewkę i mięso, doprawić solą i pieprzem, dodać curry i całość podlać niewielką ilością wody.
  • Dusić do miękkości mięsa - ok. 30 minut. Na koniec dodać do sosu koncentrat pomidorowy, wymieszać i danie ponownie zagotować. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej