Schab, pieczarki, śmietana - połączenie, które zniewala smakiem. Prosty przepis na obiad z piekarnika

Schab z pieczarkami i śmietaną
Autor: Shutterstock Schab z pieczarkami i śmietaną to proste danie z piekarnika.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Ten pomysł na schab jest bardzo prosty, ale jednocześnie zniewalająco smaczny. Zrumienione plastry mięsa, zapieczone z aromatycznymi grzybami i słodką śmietanką o aksamitnej konsystencji, dają znakomity efekt. Danie jest łatwe w przygotowaniu i smakuje niemal każdemu.

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 małe opakowanie śmietanki kremówki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić w niezbyt grube plastry, delikatnie rozbić, przyprawić sola i pieprzem.
  • Masło i olej rozgrzać na patelni, na tłuszczu obsmażyć schab na rumiano z obu stron.
  • Obsmażone mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać nieco tłuszczem ze smażenia.
  • Pieczarki umyć, pokroić, cebule obrać i drobno posiekać.
  • Na patelni na której smażyło się mięso, przesmażyć pieczarki  z cebula, w razie potrzeby dodając jeszcze nieco tłuszczu.
  • Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki miękną przełożyć je na mięso. Całość zalać posoloną śmietaną.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 45 minut.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej