Schab, pieczarki, śmietana - połączenie, które zniewala smakiem. Prosty przepis na obiad z piekarnika
2022-08-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Ten pomysł na schab jest bardzo prosty, ale jednocześnie zniewalająco smaczny. Zrumienione plastry mięsa, zapieczone z aromatycznymi grzybami i słodką śmietanką o aksamitnej konsystencji, dają znakomity efekt. Danie jest łatwe w przygotowaniu i smakuje niemal każdemu.
SKŁADNIKI
- 600 g schabu
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 małe opakowanie śmietanki kremówki
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w niezbyt grube plastry, delikatnie rozbić, przyprawić sola i pieprzem.
- Masło i olej rozgrzać na patelni, na tłuszczu obsmażyć schab na rumiano z obu stron.
- Obsmażone mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać nieco tłuszczem ze smażenia.
- Pieczarki umyć, pokroić, cebule obrać i drobno posiekać.
- Na patelni na której smażyło się mięso, przesmażyć pieczarki z cebula, w razie potrzeby dodając jeszcze nieco tłuszczu.
- Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki miękną przełożyć je na mięso. Całość zalać posoloną śmietaną.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 45 minut.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad